Přehledně plány státu na Vltavě: Nové přístavy, čerpací stanice a zdvihací most v Týně

Podzimní nálada v přístavu Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPodzimní nálada v přístavu Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Most v Týně představuje poslední větší zádrhel pro lodní provoz na cestě mezi Českými Budějovicemi a Orlíkem.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) chce v příštích letech z hlediska rekreační plavby významně vylepšit vltavskou vodní cestu. Vzniknout mají nová přístaviště pro malá plavidla, čerpací stanice a sjezdy do vody. Mají se konečně naplnit i zpožděné plány na proměnu historického mostu v Týně nad Vltavou na zdvižný. Záměry představilo vedení ŘVC v pátek v přístavu Hluboká nad Vltavou.

Historický most v Týně z konce 19. století představuje poslední větší zádrhel pro lodní provoz na vodní cestě mezi Českými Budějovicemi a Orlíkem. Řešení spočívá v přestavbě mostu na zdvihací. Vzhled zůstane stejný, pole u pravého břehu ale bude zdvižné. Podjezdná výška se tak má zvýšit ze 3 na 5,25 metru. „Hotovo by mělo být v roce 2024,“ uvedl šéf ŘVC Lubomír Fojtů.

Seznam míst, kde mají vzniknout nová veřejná stání pro rekreační plavidla čítá 20 položek: Klecánky, Davle, Štěchovice, Kamýk nad Vltavou, Veltrusy, Kralupy nad Vltavou, Podhoří, Praha, Zbraslav, Třebenice, Častoboř, Cholín, Županovice, Zrůbek, Solenice, Orlík, Zvíkov, Červená II, Podolsko. Přístaviště v Purkarci na Hněvkovické nádrži projde modernizací, která oddělí stání rekreačních plavidel od velkých výletních lodí. S budováním přístavišť se počítá na léta 2023 až 2026.

ŘVC plánuje na Vltavě i rozvoj servisních středisek, která umožní doplnění vody, pohonných hmot, odčerpání fekálních a nádních vod či vyvezení odpadu z lodí. Taková střediska mají vzniknout v Kamýku nad Vltavou a Týně nad Vltavou, v Praze, na Orlíku a na Slapech budou jejich funkci plnit nové servisní lodě. Na jihočeské části Vltavy vznikla první čerpací stanice letos v přístavu Hluboká. Za letošní sezonu zde tankovalo 350 plavidel, rekordem je 12 lodí za den.

Čerpací stanice pro lodě v přístavu Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Čerpací stanice pro lodě v přístavu Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

V plánech je i vytvoření veřejné sítě sjezdů do vody, a to v letech 2023 až 2025. Vzniknou na velkých vodních nádržích i ve zdržích jezů (Vraňany, Dolany, Smíchov).

Vltava je u majitelů a uživatelů rekreačních plavidel stále oblíbenější. Počet proplavených lodí na úseku mezi Českými Budějovicemi a Orlíkem letos přesáhl 12 tisíc, obsluha komor napočítala na lodích téměř 50 tisíc osob.

Tagy přístaviště rekreační plavba ŘVC Vltava vltavská vodní cesta
9 komentářů