Přístaviště na Labi budou míst stejné brány, ŘVC jich poptává až 15

Vizualizace standardizovaného labského přístaviště se vstupní branou. Pramen: ŘVCVizualizace standardizovaného labského přístaviště se vstupní branou. Pramen: ŘVC

ŘVC se v poslední době snaží labskou vodní cestu, která byla budována pro nákladní lodě, uzpůsobit osobní dopravě.

Nová přístaviště osobní lodní dopravy, která Ředitelství vodních cest (ŘVC) plánuje vybudovat na středním Labi mezi Mělníkem a Přeloučí, budou mít jednotící prvky. To se týká především vstupní (a výstupní) brány na lávku k molu. ŘVC aktuálně vypsalo tendr na dodavatele až patnácti portálů a desetiletý servis.

„Díky tomu, že jde o opakovaně vyráběný standardizovaný designový prvek, je účelné zadání jeho výroby specializovanému dodavateli, který je vyrobí a osadí na místě na základ, připravený stavební firmou budující vlastní přístaviště. Výroba brány tak není závislá na dodavateli, který nakonec uspěje v zadávacím řízení na stavbu jednoho konkrétního přístaviště a může být na každém přístavišti jiný,“ uvedl mluvčí ŘVC Jan Bukovský.

V první etapě, tedy letos a počátkem příštího roku, budou vstupní brány instalovány na přístavištích Brandýs nad Labem, Čelákovice, Nymburk, Poděbrady a Kolín. „Dále probíhá projektování dalších tří přístavišť. Smlouva je rámcová na 10 let a měl by se držet jednotný styl přístavišť na tomto úseku Labe,“ doplnil Bukovský.

ŘVC se v poslední době snaží labskou vodní cestu, která byla budována pro nákladní lodě, „polidštit“ a přizpůsobit ji osobní dopravě a rekreační plavbě.

Podrobný výkres brány je ke stažení zde.

Tagy Labe přístaviště ŘVC
5 komentářů