Rekreační lodě mohou přistávat u nového mola v centru Děčína

Přístavní molo v centru Děčína. Pramen: ŘVCPřístavní molo v centru Děčína. Pramen: ŘVC

Program na budování veřejných přístavišť na Labi pokračuje modernizací mola v Litoměřicích a výstavbou nového přístaviště v Mělníku.

V centru Děčína bylo dnes uvedeno do provozu nové veřejné přístaviště pro malé rekreační lodě. Jde o první ze série přístavišť, které letos Ředitelství vodních cest (ŘVC) na Labi vybuduje v rámci snahy zpříjemnit řeku rekreačním plavidlům.

„Naším cílem je usnadnit turistům na lodích nejen vlastní plavbu, ale také poznat její okolí, a to za pomoci moderních přístavišť, která plavcům nabízí funkční zázemí,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Nové 36 metrů dlouhé molo vzniklo v Děčíně u Smetanova nábřeží pod městskou knihovnou. Je vybaveno odběrnými sloupky pro připojení plavidel na elektřinu a pitnou vodu. Lodě mohou u přístaviště stát až 48 hodin. Veřejné přístaviště pro návštěvníky města připlouvající na lodích dosud v Děčíně nebylo, byli tak odkázáni na použití vysokých nábřežních zdí vhodných jen pro velké lodě.

Přístavní molo v centru Děčína. Pramen: ŘVC

Přístavní molo v centru Děčína. Pramen: ŘVC

Program ŘVC na budování veřejných přístavišť na Labi pokračuje modernizací mola v Litoměřicích a výstavbou nového přístaviště malých plavidel v Mělníku. Letos má být zahájena výstavba přístavišť ještě v Ústí nad Labem-Brné, Roudnici nad Labem, ve Štětí, v Brandýse nad Labem, Čelákovicích, Nymburku, Poděbradech a v Kolíně.

Molo v Děčíně postavila Labská, strojní a stavební společnost za 33 milionů korun. Stavba se o několik měsíců protáhla, neboť se kvůli přepravě železobetonových pontonů čekalo na dostatek vody v řece. Úzkým místem na cestě byla plavební úžina Heger v centru Děčína pod Tyršovým mostem, pro jejíž překonání je potřeba dostatečná plavební hloubka.

Tagy Děčín přístaviště rekreační plavba ŘVC
2 komentáře