Přehledně: Návrat RegioSharků do Zlína, rychleji do Brna. Co přinese nový jízdní řád ve Zlínském kraji

Jednotky RegioShark ve Zlínském kraji. Foto: IDZKJednotky RegioShark ve Zlínském kraji. Foto: IDZK

Všechny vlaky budou nově vybaveny jízdenkovými automaty.

Změna jízdních řádů přinese v neděli návrat jednotek 844 RegioShark na trať z Otrokovic do Zlína a Vizovic. Do krajského města tak znovu začnou zajíždět modernější jednotky než stávající Regionovy.

Vyplývá to z tiskových zpráv koordinátora veřejné dopravy v kraji Koved a Českých drah. Na trati přes krajské město zajistí jednotky 844 provoz všech spojů.

Lepšího cestování se mají příští rok dočkat i cestující na lince S9 Přerov – Břeclav. „Do konce roku 2024 budou nasazeny zcela nové soupravy RegioPanter,“ dodal jednatel Kovedu Martin Štětkář. Další novinkou v železniční dopravě bude zpravidelnění spojení na trati 303 Kojetín – Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm, kdy v úseku Kroměříž – Bystřice pod Hostýnem budou ve špičce vlaky jezdit v půlhodinových intervalech a v Hulíně budou navázány na dálkovou dopravu. Vlaky do/ze Zborovic pojedou přímo do/z Hulína na přestup s dálkovou dopravou, ve špičce pak až z/do Bystřice pod Hostýnem. V ranní špičce budou přidány spoje na trati 331 Otrokovice–Zlín–Vizovice a na trati 341 v úseku Bylnice–Bojkovice. Ve špičkách pracovních dnů budou zavedeny spěšné vlaky Staré Město – Otrokovice–Hulín–Přerov–Olomouc a zpět doplňující spoje linky R13 Moravan do hodinového taktu. V odpolední špičce budou na nové spěšné vlaky ve Starém Městě navazovat přípoje do/od Hodonína a Brna a také ve směru do/z Uherského Hradiště.

Konec čekání na nákup u vlakového personálu

Velkou novinkou bude změna odbavení cestujících ve vlacích, kteří nastupují do osobního nebo spěšného vlaku ve stanicích s neobsazenou pokladnou. Zatímco doposud jim jízdenku prodal až během cesty vlakový personál, nově budou všechny vlakové soupravy vybaveny jízdenkovými automaty. Cestující si tak od ledna budou zvykat na to, že si jízdenku zakoupí ihned po nástupu do vlaku. Automaty budou přijímat hotovost, stejně jako platební metody Apple Pay a Google Pay, bankovní kartu nebo kartu Zetka. Kromě nákupu jízdenek v automatech bude samozřejmě stále možné k nákupu vlakových jízdenek v tarifu IDZK využívat i mobilní aplikaci Českých drah Můj vlak. Jízdenky z této aplikace jsou platné ve spojích jak Českých drah, tak Arrivy.

Autobusové linky

V autobusové dopravě budou od 10. prosince nové zrychlené spoje ze Zlína a z Uherského Hradiště do Brna a zpět. Mezi Zlínem a Brnem budou zrychlené spoje jezdit každé dvě hodiny, trasu urazí za 1 hodinu a 35 minut. Zastavovat budou pouze v Kroměříži na autobusovém nádraží a Milíčově náměstí a v Brně na Tržní a Zvonařce. Mezi Brnem a Uherským Hradištěm pak budou zrychlené autobusy jezdit každou hodinu. Trasu zvládnou za 1 hodinu a 20 minut, přičemž zastaví ve Starém Městě, v Buchlovicích a v Brně na Tržní. Při cestě z Brna se pak spojení v Uherském Hradišti rozvětví – jednou za dvě hodiny pojede přes Napajedla do Zlína, jednou za dvě hodiny přes Uherský Brod a Luhačovice do Valašských Klobouk.

Velkou změnu bude představovat optimalizace autobusových jízdních řádů na Holešovsku, konkrétně na trase Zlín–Holešov–Kroměříž a v okolí Bystřice pod Hostýnem. „Na hlavních relacích zavedeme taktovou dopravu (Zlín–Holešov, Zlín–Fryšták, Holešov–Kroměříž, Holešov – Bystřice pod Hostýnem) s tím, že Fryšták, Holešov, Hlinsko pod Hostýnem, Brusné, Bystřice pod Hostýnem a Podhradní Lhota budou fungovat jako přestupní uzly,“ představuje novinku radní pro dopravu Radek Doležel. V oblasti dojde k přečíslování linek, nově bude autobusy obsluhována průmyslová zóna Holešov (přizpůsobeno třísměnnému provozu). Bude také přidáno víkendové večerní spojení ze Zlína přes Fryšták a Holešov do Kroměříže po 22. hodině a nové večerní spoje Zlín–Kvasice–Kroměříž.

K dílčím úpravám jízdních řádů dojde také v ostatních oblastech kraje, např. na Uherskohradišťsku bude přečíslováno několik linek v souvislosti s chystaným novým konceptem MHD Uherské Hradiště (zdejší MHD je od července letošního roku tarifně integrována do IDZK). Přibydou také spoje z Rožnova pod Radhoštěm na Pustevny. Ty budou jezdit o víkendech a svátcích v době konání zimního festivalu ledových soch a v turistické sezóně od května do října, v době letních prázdnin pak každý den.

Zdroj: TZ Koved a ČD

Tagy GVD 2023/2024 IDZK Integrovaná doprava Zlínského kraje Koved Zlínský kraj
92 komentářů