Pražský magistrát si nechá udělat projekt tunelu pod Kbelskou ulicí

Hloubětínský tunel, vizualizace povrchu. Pramen: Město PrahaHloubětínský tunel, vizualizace povrchu. Pramen: Město Praha

Náklady jsou odhadovány na pět až šest miliard Kč.

Pražský magistrát si nechá vypracovat projekt výstavby silničního tunelu pod Kbelskou ulicí v Hloubětíně mezi křižovatkami s Poděbradskou a Kolbenovou. Firma kromě projektu dodá další potřebné dokumenty. Náklady by neměly přesáhnout 320 milionů korun. Cílem stavby je zlepšit průjezdnosti po takzvaném průmyslovém polookruhu. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní.

Průmyslový polookruh se skládá z ulic Kbelská a Průmyslová a propojuje Letňany na severovýchodě se Štěrboholy na jihovýchodě metropole. Denně po něm projedou desítky tisíc aut a plní funkci nedokončeného vnitřního i vnějšího okruhu.

V současné době projíždějí automobily Hloubětínem po povrchu a vznikají zde každodenně kolony. Nový tunel má měřit 670 metrů a celkově jeho výstavba ovlivní provoz na téměř dvou kilometrech průmyslového polookruhu. Podle dokumentu se zvýší plynulost i bezpečnost dopravy a zmizí kolony, čímž se zlepší životní prostředí. „Dále dojde i k výraznému zlepšení prostupnosti území pro chodce a cyklisty,“ píše se v dokumentu.

Vybraná firma pro město vypracuje nejen samotný projekty stavby tunelu, ale rovněž dodá dokumentaci nutnou pro výběr vypsání tendru na dodavatele nebo zajistí autorský dozor.

Projekční práce by podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) měly trvat tři až čtyři roky. Současně s tím nechá město udělat geologický průzkum, který se uskuteční z povrchu vrtanými sondami. Stavět by se mohlo začít v letech 2025 či 2026. O čtyři roky později by měl být tunel zprovozněn. Náklady jsou odhadovány na pět až šest miliard Kč, do kterých jsou zahrnuty rovněž úpravy veřejných prostranství na povrchu. Odstraněny budou mimo jiné betonové protihlukové stěny, vysazena tři stromořadí a zlepší se prostupnost pro pěší a cyklisty.

Město v minulosti zvažovalo, že polookruh v Malešicích rozšíří o dva pruhy, od toho však ustoupilo. Dopravní komplikace podle představitelů města nezpůsobuje nízká kapacita silnice, ale nedostatečná průjezdnost křižovatek. Kromě zahloubení proto studie navrhuje i další úpravy, průjezdnost křižovatek má zlepšit například vytvoření nových připojovacích a odpojovačích pruhů. Paralelně se silnicemi pro auta vzniknou v Průmyslové cyklostezky, které budou odděleny od aut. V místech, kudy povedou, bude také doplněna zeleň a vysázeny stromy.

Kbelská ulice dnes a po zahloubení. Foto: FB Adama ScheinherraKbelská ulice dnes a po zahloubení. Foto: FB Adama Scheinherra

ČTK

Tagy Kbelská praha Průmyslový polookruh
50 komentářů