Obrazem: Praha chystá změny Průmyslového polookruhu za šest miliard, zahloubí jej

Hloubětínský tunel, vizualizace povrchu. Pramen: Město PrahaHloubětínský tunel, vizualizace povrchu. Pramen: Město Praha

První práce by zde měly začít v letošním roce, v ideálním případě bude podle vedení města hotovo v roce 2028.

Vedení hlavního města Prahy dnes přiblížilo chystané změny takzvaného Průmyslového polookruhu. Jde o přetíženou spojku ve východní části města, která vede ulicemi Průmyslová a Kbelská a která fakticky supluje chybějící část velkého pražského i malého městského okruhu.  Prochází přitom hustě obydlenými částmi města, třeba Hloubětínem.

Úsek dlouhý zhruba devět kilometrů denně projede až 85 tisíc vozidel. Nová studie, dokončená koncem loňského roku, počítá se zahloubením části ulic. V ideálním případě by práce měly být dokončeny do roku 2028 a město by stály přibližně 6 miliard korun.

„Musíme Průmyslový polookruh zkapacitnit, protože to je stavba, která ještě v tomto desetiletí výrazně pomůže plynulosti dopravy ve východní části města. Odstraní kolony a zaručí plynulost provozu. Díky úpravě křižovatek a novému tunelu Hloubětín zvýšíme kapacitu úzkého hrdla Průmyslového polookruhu až o polovinu. Zároveň na povrchu vzniknou nová stromořadí a lepší propojení pro pěší a cyklisty,“ řekl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Studie navrhuje zlepšení průjezdnosti křižovatek a vytvoření nových připojovacích a odpojovačích pruhů, které by zajistily větší plynulost dopravy. Části zmíněných ulic by měly být v příštích letech zahloubeny, aby řidiči nemuseli čekat v kolonách na křižovatkách, ale celou trasu projeli ideálně bez zastavení.

První práce by zde měly začít v letošním roce, konkrétně by měly být upraveny některé světelné křižovatky a řadící pruhy. Dále bude letos zahájena výstavba dvou podchodů pro pěší pod železniční tratí podél ulice Kbelská. V následujících letech se počítá také s dílčími úpravami křižovatek v Průmyslové ulici a rekonstrukcí mostní estakády přes údolí Rokytky. Na to by mělo navázat vybudování tunelu mezi ulicemi Poděbradská a Kolbenova a související úprava Kbelské ulice v oblasti Hloubětína.

Jak uvedl Scheinherr, paralelně město připravuje dostavbu vnitřního okruhu, dokončuje se dokumentace pro územní rozhodnutí. Nicméně dříve by se měl začít realizovat právě Průmyslový polookruh.

Diskusi k podobě Průmyslového okruhu můžete sledovat online na stránkách Centra architektury a městského plánování.

 

Hloubětínský tunel, vizualizace povrchu. Pramen: Město PrahaKbelská ulice. Pramen: Město PrahaKbelská ulice pro přestavbě, vizualizace. Pramen: Město PrahaKbelská ulice. Pramen: Město PrahaKbelská ulice pro přestavbě, vizualizace. Pramen: Město Praha
Tagy Hlavní město Praha Průmyslový polookruh
98 komentářů