Praha vykoupí další pozemky pro stavbu Pražského okruhu

Vizualizace křižovatky Pražského okruhu u Běchovic. Foto: ŘSDVizualizace křižovatky Pražského okruhu u Běchovic. Foto: ŘSD

Cena za pozemky je kolem 250 korun za metr.

Pražští radní odsouhlasili výkupy dalších pozemků, na kterých má vzniknout takzvaný zelený pás pro stavbu další části Pražského orkuhu.

Jde o dva soubory pozemků v katastrálním území Koloděje. 2450 metrů za 1,05 milionu korun a 170 371 metrů za 46 milionů korun. Nákup musí ještě schválit zastupitelé. Zelené pásy jsou pozemky podél budoucí stavby Pražského okruhu označované jako 511 mezi D1 a Běchovicemi. Zatímco pozemky pro stavbu dálnice bude vykupovat Ředitelství silnic a dálnic, výkupy okolních pozemků si vzala na starost Praha. Metr vychází na zhruba 250 korun.

„Praha zoufale potřebuje 511 mezi Běchovicemi a D1 a jdeme státu a ŘSD maximálně naproti,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr.

Jde o druhou transakci s pozemky pro zelené pásy, už dříve město vykoupilo 116 tisíc metrů čtverečních u Běchovic od firem bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana za 109 miliónů korun.

Zelený pás má mít rozlohu celkem 252 hektarů, má být přirozenou bariérou mezi zástavbou a dálnicí. Město čeká největší soubor pozemků k vykoupení v okolí mimoúrovňové křižovatky Dubeč, která významně zatěžuje Běchovice, byť je v katastru Dubče.

Povolování části 511 zatím stojí, Krajský úřad Jihočeského kraje řeší rozklad k územnímu rozhodnutí na tuto stavbu. Nesouhlasů s rozhodnutí dorazilo celkem 47, podaly je například městské části Dolní Chabry a Horní Počernice, obce Veleň a Přezletice z okresu Praha-východ nebo místní spolky. Proti stavbě jsou i městské části a samozvaní dopravní experti z oblastí, kterými trasa povolované stavby vůbec nevede (Dolní Chabry). Klíčová byla námitka systémové podjatosti, která se podává v případě podezření, že by rozhodnutí nebylo nestranné. MMR jí v prosinci vyhovělo.

Úsek 511 je aktuálně nejdůležitější chybějící částí tuzemské dálniční sítě podle dopravního zatížení. Auta v tomto úseku musejí jezdit přes pražskou část Spořilov a po Jižní spojce. Ministerstvo dopravy loni zveřejnilo materiál, podle kterého neexistence části okruhu přináší ztrátu téměř 4 miliony korun denně v podobě společenské ztráty.

Pražský okruh, úsek 511 Modletice - Běchovice. Pramen: ŘSD

Pražský okruh, úsek 511 Modletice – Běchovice. Pramen: ŘSD

Tagy D0 Modletice - Běchovice praha Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic SOKP 511
38 komentářů