ŘSD čeká přes rok na rozklad k části Pražského okruhu, vybralo zpracovatele dokumentace pro soutěž

Vizualizace křižovatky Pražského okruhu u Běchovic. Foto: ŘSDVizualizace křižovatky Pražského okruhu u Běchovic. Foto: ŘSD

ŘSD věří, že územní rozhodnutí bude do konce června letošního roku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) udělalo další krok v přípravě nejdůležitější části české dálniční sítě. Vybralo projekční firmy zpracování zadávací dokumentace stavby pro úsek 511 z Běchovic do D1. Stavba ale stále nemá ani územní rozhodnutí: rozklad proti jeho vydání už přes rok řeší Krajský úřad Jihočeského kraje.

Zakázku za 142 milionů korun bez DPH získalo sdružení čtyř firem: AFRY CZ, 4Roads, Pontex a Satra. Vyplývá to z registru smluv. Práce na projektování ale začnou, až rozhodne o rozkladu krajský úřad.

Bohužel zatím o rozkladu rozhodnuto nebylo. Věřím, že se tak stane kladně ještě v první polovině tohoto roku,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Snažíme dělat všechny následující kroky souběžně a už tak chceme začít postupně projektovat zadávací dokumentaci stavby, aby nás pak nic nezdržovalo. Ale bez pravomocného územního rozhodnutí v právní moci se nehneme,“ dodal Mátl.

ŘSD podle aktuálního informačního letáku počítá se zahájením stavby v roce 2024. Odhadované náklady na 12,6 km dlouhý úsek jsou 11,8 miliardy korun.

Společenská ztráta 4 miliony korun denně

Jihočeský krajský úřad na konci března zveřejnil dokument s názvem „seznámení účastníků řízení s úkony odvolacího správního orgánu“, který odhaluje zdržovací taktiku některých spolků. Například spolek Zdravé životní prostředí podal námitku proti stanovisku městské části Praha 22.

O přesunu řízení o územním rozhodnutí došlo loni v únoru ministerstvem pro místní rozvoj pro údajnou podjatost pražského magistrátu jako odvolacího orgánu. Na celém řízení lze dobře ilustrovat pomalost českého procesu schvalování liniových staveb: Stavební úřad Prahy 22 vydal nepravomocné rozhodnutí na konci července 2020, v září pak uplynula lhůta pro odvolání.

Nesouhlasů s rozhodnutí dorazilo celkem 47, podaly je například městské části Dolní Chabry a Horní Počernice, obce Veleň a Přezletice z okresu Praha-východ nebo místní spolky. Proti stavbě jsou i městské části a samozvaní dopravní experti z oblastí, kterými trasa povolované stavby vůbec nevede (Dolní Chabry). Klíčová byla námitka systémové podjatosti, která se podává v případě podezření, že by rozhodnutí nebylo nestranné. MMR jí v prosinci vyhovělo.

Úsek 511 je aktuálně nejdůležitější chybějící částí tuzemské dálniční sítě podle dopravního zatížení. Auta v tomto úseku musejí jezdit přes pražskou část Spořilov a po Jižní spojce. Ministerstvo dopravy loni zveřejnilo materiál, podle kterého neexistence části okruhu přináší ztrátu téměř 4 miliony korun denně v podobě společenské ztráty.

Na počátku roku vykoupilo ŘSD od společnosti Xaverov trade, která patří rodině bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD), pozemek o rozloze 125 tisíc metrů čtverečných v katastru Běchovic za 250,7 milionu korun. Hlavní část výkupu pozemků má nastat až po získání územního rozhodnutí. Stát loni řešil i možnost zahájení výkupů před pravomocným rozhodnutím, nakonec ale od této myšlenky předchozí vláda ustoupila.

Pražský okruh, úsek 511 Modletice - Běchovice. Pramen: ŘSD

Pražský okruh, úsek 511 Modletice – Běchovice. Pramen: ŘSD

Tagy D0 Modletice - Běchovice Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SOKP 511
30 komentářů