ŘSD odkoupilo od rodiny exministra Tomana pozemky pro Pražský okruh za čtvrt miliardy korun

Vizualizace křižovatky Pražského okruhu u Běchovic. Foto: ŘSDVizualizace křižovatky Pražského okruhu u Běchovic. Foto: ŘSD

Stavba stále čeká na vyřešení odvolání proti územnímu rozhodnutí, rok je u jihočeského krajského úřadu.

Ředitelství silnic a dálnic dokončilo jednu z prvních velkých majetkových transakcí pro zajištění stavby Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Od společnosti Xaverov trade, která patří rodině bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD), odkoupilo ŘSD pozemek o rozloze 125 tisíc metrů čtverečných v katastru Běchovic. Vyplývá to z údajů v registru smluv.

Podle znaleckého posudku z loňského září byla hodnota pozemku 31,3 milionu korun, ŘSD zaplatilo 250,7 milionu korun. ŘSD tak využilo možnosti dané zákonem zaplatit až osminásobek hodnoty. Cena za metr čtvereční tak dosáhla zhruba dvou tisíc korun. Jde o pole u části Nová Dubeč, u které má vyrůst v budoucnu velká mimoúrovňová křižovatka poblíž Štěrboholské radiály. „Jedná o společný výkup pozemků s hlavním městem související s kompenzačními opatřeními (tzv. zelené pásy) na základě memoranda, které bylo uzavřeno,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Pro Xaverov trade jde o další prodej pozemků pro část Pražského okruhu. Je i mezi majiteli pozemků, od kterých vykupuje pozemky pražský magistrát pro vybudování tzv. zeleného pásu podél plánovaného úseku Pražského okruhu označovaného jako 511 mezi D1 a hradeckou dálnicí D11. Město vykoupí 116 496 metrů čtverečních, za které zaplatí 109,5 milionu korun.

Hlavní část výkupů pozemků má nastat až po získání územního rozhodnutí. Stát loni řešil i možnost zahájení výkupů před pravomocným rozhodnutím, nakonec ale od této myšlenky předchozí vláda ustoupila. „Návrhy smluv jsou připraveny, aby bylo možné neprodleně po vydání pravomocného územního rozhodnutí distribuovat co největší množství kupních smluv,“ dodal Studecký.

Územní rozhodnutí řeší Jihočeský kraj. O řešení odvolání na jihu Čech rozhodlo loni ministerstvo pro místní rozvoj kvůli možné podjatosti pražského magistrátu. O přesunu celého řízení se rozhodlo už loni v únoru. Verdikt zatím není. Jihočeský kraj na svých stránkách zatím zveřejnil potřebná stanoviska pro své rozhodnutí. „Jakékoliv spekulace o termínu rozhodnutí jsou předčasné,“ řekl na dotaz, kdy bude rozhodnuto, mluvčí Jihočeského kraje Radek Šíma.

Pražský okruh v úseku Běchovice — D1 je jednou z klíčových staveb, která v české dálniční síti chybí.

Tagy D0 Modletice - Běchovice Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SOKP 511 výkup pozemků Xaverov trade
84 komentářů