Praha reaguje na zákaz nočního vycházení. Poslední metro vyjede v deset večer

Metro ve stanici Nádraží Veleslavín. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraMetro ve stanici Nádraží Veleslavín. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Noční provoz ve městě začne o dvě hodiny dříve než dosud.

Jízdní řády v Pražské integrované dopravě od pondělí 2. listopadu s největší pravděpodobností zareagují na omezení volného pohybu přes noc. Kromě dalšího omezení spojů dojde k zásadnímu posunu i odjezdů posledního metra. To ukončí provoz o dvě hodiny dříve, než je dosud běžné.

Změny dnes oznámil Ropid v tiskové zprávě, která je ještě v podmiňovacím způsobu. „Je to záměrně kvůli tomu, že není jisté, jak dlouho bude zákaz nočního vycházení trvat,“ vysvětlil Drápal.

Pokud bude trvat i po po 3. listopadu, už od pondělí 2. listopadu jsou Praha a Středočeský kraj připraveny k velkým škrtům, aby denní provoz skončil do 22:30. Současně s tím vyjedou dříve noční linky tramvají i autobusů. „Nabídka spojů metra, tramvají a příměstských autobusů bude nadále držena vysoko nad aktuální poptávkou, která je nyní opět nižší o cca 70 % oproti obvyklému stavu. Přesto dojde k mírnému prodloužení intervalů na těchto linkách cca do rozsahu prázdninového provozu, kdy obvykle cestuje o zhruba 25 % cestujících méně,“ dodal mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Poslední odjezd metra z konečných: 22:00-22:04

Podle něj jsou úpravy navrženy tak, aby neomezovaly pracovníky zdravotnických zařízení a dalších profesí v režimu 24/7 a střídání večerních a nočních směn. „Střídající pracovníci budou moci využívat poslední denní spoje při cestě do/z práce,“ dodal Drápal.

Poslední metro na každé lince vyjede o dvě hodiny dříve než dosud. Na poslední spoje metra budou navazovat poslední denní spoje povrchové dopravy, stejně jako je tomu v současnosti. Odjezdy posledních spojů metra z konečných budou mezi 22:00 až 22:05. Zároveň bude adekvátně po dohodě se Středočeským krajem zkrácen denní provoz i na příměstských autobusových linkách, které navazují na metro. S výjimkou linek 951 a 953 bude po dohodě s městy a obcemi Středočeského kraje zrušen provoz nočních příměstských linek. Na železnici bude po 21. hodině prodloužen interval na páteřních tratích z Prahy do Středočeského kraje (linky S1, S2+S22, S4, S7, S9) ze 30 na 60 minut. Popůlnoční rozjezd vlaků z Prahy bude zachován.

Delší intervaly přes den

Praha omezí i provoz přes den. Vysvětluje to tím, že dosud je denní provoz omezen oproti loňsku jen o 8 %, zatímco cestujících je o 70 % méně. „Jelikož však lze v následujících dnech očekávat další pokles počtu cestujících, dojde na linkách metra a tramvají k dalšímu mírnému prodloužení intervalů především ve špičkách,“ dodal Drápal.

Intervaly metra se ve špičkách prodlouží podle linky o 10-45 sekund. U tramvají dojde k mírnému prodloužení intervalů v ranní špičce o 1-2 minuty. V ranní špičce pojedou spoje shodně jako nyní odpoledne, tedy  v jednotných intervalech 10 minut vyjma páteřních linek 9, 17 a 22, které budou nově vypravovány v jednotných intervalech 5 minut. U městských autobusů zůstanou v platnosti současné intervaly. V autobusech není takový úbytek cestujících jako v metru či tramvajích. Už od zítřka dojde k omezení jízdního řádu lanovky na Petřín. V provozu bude od 9 do 18 hodin.

Omezení čekají i cestující ve Středočeském kraji: od pondělí bude nasazen na části příměstských autobusových linek PID prázdninový jízdní řád. Jedná se zpravidla o linky s krátkými intervaly a omezení se dotkne především přepravních špiček pracovních dnů. Na železnici bude u vybraných vlaků snížena kapacita například nasazením jedné jednotky CityElefant místo dvou.

Tagy omezení dopravy kvůli koronaviru PID praha Pražská integrovaná doprava ropid
108 komentářů