Praha přijde o linku do Pekingu, čínští dopravci posilují naopak v Budapešti

Airbus A330-200 společnosti Hainan Airlines. By Riik@mctr (Flickr) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia CommonsAirbus A330-200 společnosti Hainan Airlines. By Riik@mctr (Flickr) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Přímá linka letecké společnosti Hainan Airlines mezi Prahou a Pekingem končí. Podle časopisu Respekt, který na její konec upozornil jako

Přímá linka letecké společnosti Hainan Airlines mezi Prahou a Pekingem končí. Podle časopisu Respekt, který na její konec upozornil jako první, může jít o součást čínského tlaku vůči Česku i nedávnou kritiku Číny prezidentem Milošem Zemanem za nedodržené investice v Česku.

Konec linky vyplývá z rezervačního systému: od začátku března v něm není žádný přímý let, pouze s přestupy přes jiná evropská města. U dálkových linek není běžné, že by jen na šest týdnů dopředu nebyly lety dosud nahrány.

„Letecká společnost Hainan Airlines nás informovala o přerušení prodejů letenek na lince mezi Prahou a Pekingem od března letošního roku. Žádné další změny nám v tuto chvíli nepotvrdila,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. Podle ní nemá Letiště Praha informace o tom, že další linky jiných dopravců do Číny by se měly rušit.

Hainan Airlines jsou prvním čínským dopravcem, který začal do Prahy létat. Spojení z Pekingu otevřel v září 2015. Prezident Miloš Zeman tehdy otevření linky označil za jeden z úspěchů a plodů české vstřícnosti k čínskému státu.

Na trase létají třikrát týdně s Airbusem A330-300. Firma původně nabízela ještě lety z Prahy do Bělehradu, aby vytížila odstavený stroj, v roce 2018 ale spojení zrušila. V Praze je letadlo velmi dlouho: přistává v 5:10 z Pekingu, zpět letí až ve 13:35. Stroj tak částečně omezuje kapacitu stojánek na Terminálu 1 pro jiné dálkové linky.

Letecké spojení do Číny zažilo v posledních letech velký boom. Loni sliboval prezident Zeman novou linku do Šen-Čenu od Sichuan Airlines, k jejímu otevření ale nakonec nikdy nedošlo. Kromě Hainan létají China Eastern Airlines do Šanghaje, která na některých spojích mezipřistává v Si-anu. Sichuan Airlines létají do Čcheng-tu.

V roce 2019 využilo přímých leteckých spojení mezi Prahou a Čínou celkem 188 000 cestujících v obou směrech. Jedná se ovšem o všechny cestující na přímých linkách bez ohledu na národnost, turisté čínské národnosti do Prahy cestují také na jiných nepřímých linkách s přestupem.

Podle ředitele prodeje letenek Student Agency Věry Janičinové by případné zrušení přímého spojení Prahy s Pekingem linkou Hainan Airlines cesty tuzemských zákazníků do Asie příliš neovlivnily. „Většina z nich preferuje cestování například se společností Emirates s přestupem v Dubaji. A to jak pro cesty do hlavního čínského města, tak například do Hong Kongu či Šanghaje,řekla Janičinová

Nové linky do Číny naopak hlásí budapešťské letiště. Tento týden oznámily další linky z maďarského hlavního města China Eastern Airlines a Shanghai Airlines. Nově budou létat do Čcheng-tu a Si-anu. Půjde tak už o šestou linku z Maďarska do Číny. Letiště se chlubí tím, že z Budapešti čínští dopravci nabízí o 35 % více míst než z Prahy.

Přímá letecká spojení z Prahy do Číny:

Hainan Airlines – Peking – 3x týdně – zahájení 2015

China Eastern Airlines – Šanghaj – 5x týdně – 2016

China Eastern Airlines – Si-an – 2x týdně – 2017 (mezipřistání na lince do Šanghaje)

Sichuan Airlines – Čcheng-tu – 2x týdně – 2016

Tagy Hainan Airlines letiště praha PEK Peking prg PRG-PEK
65 komentářů