Praha bude hostit po více než padesáti letech světový silniční kongres

Světový silniční kongres v Praze v roce 1971. Foto: archívSvětový silniční kongres v Praze v roce 1971. Foto: archív

Akce je považována za "olympijské hry" oboru silničního stavitelství.

Česká republika bude letos hostitelem 27. světového silničního kongresu pořádaného Světovou silniční asociací PIARC. Prestižní událost se do Prahy vrátí po 52 letech.

Akce se uskuteční v Kongresovém centru v Praze od 2. do 6. října s tématem „Praha 2023 – spolu znovu na cestě“. „V současné době oslovuji ministry dopravy z různých států světa a vysvětluji jim, že kongres je takovými olympijskými hrami v oblasti silničních technologií. Odezva je velice příznivá a uvidíme, kolik se v Praze nakonec k tomuto tématu sejde hostů. Jasné ale je, a to nejen v oblasti dopravy, že tento kongres bude jednou z nejvýznamnějších a nejprestižnějších akcí letošního roku, která se v České republice odehraje. Navíc v těchto letech se naše silniční síť rozvíjí nebývalým tempem a kongres tedy vnímám jako povzbuzení pro české silničáře a stavební firmy, že držíme krok se světovým technologickým vývojem. Věřím, že kolegům ze zahraničí budeme moci ukázat příklady z praxe a řadu technologických novinek,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Kongresu se zúčastní více jak 3 500 delegátů z celého světa, na doprovodné výstavě bude rekordních 35 národních pavilónů a více jak 300 vystavovatelů. Nebude chybět samostatný česko-slovenský pavilon, který nabídne návštěvníkům bohatý odborný i společenský program.

Hlavními tématy kongresu budou správa silnic, mobilita, odolná infrastruktura a bezpečnost a udržitelnost. Nebude chybět ani všeobecná problematika a nová témata, jako je uhlíková neutralita, autonomní vozidla, elektromobily a nabíjecí infrastruktura a další. Kongres delegátům nabídne také technické exkurze, takže budou mít jedinečnou možnost prohlédnout si takové stavby jako tunely na městském okruhu v Praze, první PPP projekt v ČR dálnice D4 Příbram – Mirotice, bratislavské mosty přes Dunaj a obchvat Bratislavy a řadu dalších. Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do pavilónů, samozřejmě včetně česko-slovenského, který nabídne bohatý odborný i společenský program.

„Domnívám se, že jako jeden z mála žijících účastníků tohoto kongresu mohu jednoznačně potvrdit, že závěry měly nadčasový charakter a současně potvrdit heslo Mezinárodního stálého sdružení silničních kongresů „Via-vita“, silnice je život. Tehdejší Světový silniční kongres zanechal dlouho v myslích účastníků nesmazatelnou stopu jak po stránce průběhu kongresového jednání, tak i po stránce místa konání v Praze – srdci Evropy,“ řekl předseda Českého národního komitétu PIARC (Světové silniční asociace) Václav Neuvirt.

Tagy Světová silniční asociace Světový silniční kongres
10 komentářů