Praha 3 zřídí dvě obousměrky pro cyklisty, místostarosta jich chce víc

Cykloobousměrka. Ilustrační foto: Magistrát hl. m. PrahyCykloobousměrka. Ilustrační foto: Magistrát hl. m. Prahy

Je to myslím spíše ideologická debata než praktická, říká místostarosta.

Cyklisté budou moci ve dvou jednosměrných úsecích v ulicích Biskupcova a Ambrožova v Praze 3 projet v protisměru. Rozhodli o tom radní městské části. Místostarosta Prahy 3 pro dopravu Ondřej Rut (Zelení) ČTK sdělil, že by rád takzvané cykloobousměrky zřídil i v dalších ulicích, ale zatím se mu o tom nedaří přesvědčit koaliční partnery. V Praze 3 vládne od loňska koalice TOP 09 a STAN, Pirátů, Prahy 3 Sobě a Zelených.

Cílem opatření je lepší průjezdnost ulic pro lidi na kole, kteří jinak v jednosměrkách namísto vozovky často využívají chodník. První obousměrný úsek bude v Ambrožově mezi Jilmovou a Biskupcovou a druhý v Biskupcově mezi ulicemi Loudova a Za Žižkovskou vozovnou.

Podle radními schváleného materiálu má radnice zpracované projekty celkem sedmi cykloobousměrek, kromě již schválených by mohly být v ulicích Jeseniova, Habrová, Bořivojova, Orlická a v dalším úseku Biskupcovy.

Ke dvěma schváleným úsekům se podle Ruta kladně vyjádřila komise radnice pro dopravu, ostatní sice také projednala, ale nepřijala k nim žádné stanovisko. Rut dodal, že ke všem navrženým opatřením má radnice k dispozici kladné vyjádření Policie ČR, podle kterého změna neohrozí plynulost ani bezpečnost provozu.

Ani tak se podle Ruta nedaří přesvědčit koaliční partnery o zřízení obousměrného průjezdu cyklistů v dalších úsecích. „Je to myslím spíše ideologická debata než praktická,“ řekl. Dodal, že se bude dále snažit opatření prosadit. „Je potřeba, aby se zlepšovala průjezdnost pro cyklisty, a to hlavně proto, aby nejezdili po chodníku,“ sdělil. Zobousměrnění vybraných jednosměrných ulic pro cyklisty má koalice v Praze 3 v koaliční smlouvě.

Tagy cykloobousměrky Praha 3
106 komentářů