Posedlost zábradlím. Správa železnic oddělila bývalou nádražní budovu a nástupiště

Úpravy v Náměšti na Hané. Foto: Martin KašparÚpravy v Náměšti na Hané. Foto: Martin Kašpar

Výpravní budovu se podařilo zachránit tlakem místních nadšenců od demolice.

Přes sto let zvládli cestující ve stanici Náměšť na Hané využívat nádraží bez toho, že by museli mít cestu k vlakům jištěnou zábradlím. Tato doba skončila.

Správa železnic se rozhodla pro úpravy nyní už zastávky v hodnotě 11,7 milionu korun, v rámci které zde postaví 43 metrů zábradlí. Vzniká přitom i na pozoruhodných místech: například mezi nově vybudovaným nástupištěm a výpravní budovou, kterou Správa železnic původně chtěla zbourat, nakonec ji ale po tlaku veřejnosti prodala ve veřejné soutěži.

Autorem projektu na stavbu zábradlí je společnost Moravia Consult ze skupiny Sudop Group. „Na rekonstruované zastávce bylo použito 43 metrů zábradlí. První část lemuje stoupající přístupový chodník od železničního přejezdu a ukončuje nástupní plochu na začátku nástupiště. Druhá část zábradlí vychází od přístřešku pro cestující a vymezuje vyvýšenou část tělesa nástupiště. Opěrná zídka stavebně odděluje zemní těleso nástupiště od objektu bývalé výpravní budovy, který již neslouží původnímu účelu a byl odprodán do soukromého vlastnictví,“ popsal změny mluvčí Správy železnic Dušen Gavenda.

Místo bourání zachování budovy

Kvůli zálibě Správy železnic budovat na řadě nádraží desítky metrů zábradlí vznikla i speciální stránka Zábradlománie. Správce drážní infrastruktury budování vysvětluje normami, nedávná modernizace Švestkové dráhy soukromým majitelem ale ukázala, že jde stavět i bez zábradlí.

Budovu v Náměšti chtěli původně koupit nadšenci, kteří bojovali proti bourání. V soutěži ji získal podnikatel z nedalekých Drahanovic. „Jsme rádi, že se podařilo budovu zachránit a ukázalo se, že není třeba vše bourat,“ říká Martin Kašpar, který boj proti bourání vedl. Nový majitel chce podle vyjádření starostky pro server iDnes.cz v budově kanceláře a ve spodní části železářství.

Proměna zastávky vyjde Správu železnic na 11,7 milionů korun. Zahrnuje kromě vybudování bezbariérového nástupiště také zřízení nového přístupového chodníku z Nádražní ulice, výstavbu přístřešku pro cestující, krytého stojanu na jízdní kola a parkovacích míst pro automobily. Dále je součástí stavby rekonstrukce osvětlení železniční zastávky a rovněž rekonstrukce železničního spodku, svršku a odvodnění s vazbou na úpravy přilehlého přejezdu.

Úpravy v Náměšti na Hané. Foto: Martin KašparÚpravy v Náměšti na Hané. Foto: Martin KašparÚpravy v Náměšti na Hané. Foto: Martin KašparÚpravy v Náměšti na Hané. Foto: Martin KašparÚpravy v Náměšti na Hané. Foto: Martin Kašpar
Tagy Náměšť na Hané Správa železnic zábradlí
169 komentářů