Správa železnic nabídla k prodeji nádraží v Náměšti. Původně plánovala jeho demolici

Nádraží Náměšť na Hané. Foto: FB Nádraží NáměšťNádraží Náměšť na Hané. Foto: FB Nádraží Náměšť

Spolek vypsal sbírku na odkup budovy.

Výpravní budova ve stanici Náměšť na Hané může změnit majitele. Správa železnic vypsala veřejnou soutěž na její odprodej. V minulosti chystala její demolici, plány ale zarazily protesty spolku Nádraží Náměšť.

Mnohaletý boj předsedy spolku Martina Kašpara o zachování budovy nakonec může skončit skutečnou záchranou. Spolek již zahájil na Darujme.cz sbírku na odkup budovy. „Trvalo to ‚jen‘ pět let, ale přeci jsme se dočkali,“ komentoval Kašpar na Facebooku.

Minimální cena se od posledního známého znaleckého posudku zvedla, ta aktuální je tak minimálně 686 000 Kč.  Městys Náměšť na Hané o budovu zájem nemá. Termín pro podání nabídek je 18. 7. 2022.

Chceme nádražní budově vdechnout nový život. V plánu je kavárna, muzeum lokálky i průmyslových podniků kolem ní. V úvahu připadá také půjčovna kol a stylové ubytování pro turisty v podkroví. Nádraží chceme oživit konáním různých kulturních akcí,“ uvádí spolek na svých stránkách.

Správa železnic již na budovu měla demoliční výměr. Budova byla postavena v roce 1883 současně s tratí Olomouc – Čelechovice a je od roku 2012 prázdná.

Tagy demolice nádražních budov Náměšť na Hané Správa železnic
95 komentářů