„Poptávka je obrovská“. Rekreační piloti rozlétali zásobovací síť pro zdravotníky

Vykládání Cessny na budějovickém letišti. Pramen: Letiště České BudějoviceVykládání Cessny na budějovickém letišti. Pramen: Letiště České Budějovice

Dobrovolníci v kabinách malých letadel začali s rozvozem zdravotnického materiálu na potřebná místa po celé republice. Aktuálně už mají za

Dobrovolníci v kabinách malých letadel začali s rozvozem zdravotnického materiálu na potřebná místa po celé republice. Aktuálně už mají za sebou první desítku letů a další rychle přibývají. Do projektu Piloti lidem už se přihlásilo přes 300 letců, pro které bylo dosud létání především koníčkem.

„Rozjelo se to úplně neuvěřitelně, evidujeme obrovské množství poptávek,“ řekl Ondřej Daňa, který projekt zastupuje. Letadla směřují z Prahy do regionů, včera a dnes obsloužila například Olomouc, Jeseník, Most či České Budějovice. Piloti létají zdarma, veškeré náklady si sami hradí.

Například malé letadlo Cessna 150 pilotované Martinem Cápem přistálo včera po poledni na Letišti České Budějovice. Přivezlo zásilku takzvaných Covid masek pro jednotku intenzivní péče českokrumlovské interny. Zdravotníci si masky objednali ten den dopoledne. Masky vyvinuli vědci a studenti ČVUT.

„Letecká distribuce byla zajištěna v rámci skvělého projektu českých pilotů na rychlý rozvoz zdravotnického materiálu vzdušnou cestou. Předpokládáme, že letecký most pomoci bude pokračovat, Letiště České Budějovice je připraveno letecké kurýry odbavit bez nároků na poplatky,“ uvedla mluvčí Jihočeského kraje Hana Brožková.

Do projektu jsou zapojeni piloti a členové aeroklubů z celé republiky.

Cessna 150 jako zásobovací letadlo. Pramen: Letiště České Budějovice

Cessna 150 jako zásobovací letadlo. Pramen: Letiště České Budějovice

Tagy koronavir Piloti lidem sportovní létání Top
36 komentářů