Polská vláda má zachránit aerolinky LOT až 17 miliardami korun, Finnair má další půjčku

Embraer E170 společnosti LOT Polish Airlines v Praze. Foto: Letiště PrahaEmbraer E170 společnosti LOT Polish Airlines v Praze. Foto: Letiště Praha

Polská vláda navýší základní kapitál aerolinek a půjčí dopravci další peníze.

Letecká společnost LOT Polish Airlines míří k velkému záchrannému balíčku, který má dosáhnout hodnoty v přepočtu až 17 miliard korun.

O podpoře informoval s odvoláním na své zdroje polský server Business Insider Polska. Podle něj bude o podpoře hlasovat ještě vláda, ale má se jednat jen o formalitu.

Pomoc státu bude mít hodnotu 2,8 miliardy zlotých. Miliarda půjde na navýšení základního kapitálu aerolinek, zbytek bude půjčka na překlenutí současné situace. Podle Business Insider je podpora o více než miliardu zlotých nižší, než dopravce původně požadoval.

LOT byl podobně jako prakticky všechny aerolinky ochromen pandemií koronaviru. Namísto loňských 12 milionů cestujících letos přepraví maximálně dva miliony lidí.

Rozhodnutí o případné státní pomoci musí schvalovat ještě Evropská komise, podle serveru je ale kompenzační balíček již v Bruselu projednán. Evropská komise zatím většinu těchto žádostí schválila.

Nelepšící se situace v oboru nutí navíc vlády poskytovat další peníze. Tento týden například získal další půjčku v hodnotě 400 milionů eur Finnair.

 

Tagy Finnair LOT Polish Airlines
38 komentářů