Česká Lípa zdraží od srpna jízdné v autobusech o čtvrtinu

Autobus MHD Česká Lípa. Foto: Česká LípaAutobus MHD Česká Lípa. Foto: Česká Lípa

Po více než devíti letech zdraží Česká Lípa jízdné v městské hromadné dopravě. V případě papírových jízdenek půjde o navýšení

Po více než devíti letech zdraží Česká Lípa jízdné v městské hromadné dopravě. V případě papírových jízdenek půjde o navýšení ceny o čtvrtinu, u bezhotovostních plateb o pětinu.

Město zdražení oznámilo v tiskové zprávě. Hodinová přestupní jízdenka vyjde namísto stávajících 16 Kč na 20 Kč, zlevněné jízdenky ze 4 Kč na 5 Kč. K poslední změně tarifu došlo v roce 2012. Roční jízdenka zdraží z 1500 Kč na 1800 Kč.

„Město Česká Lípa drželo stejnou cenu jízdenek téměř deset let, přestože se náklady na zajištění městské autobusové dopravy neustále zvyšují. Proto jsme se rozhodli přistoupit k úpravě jízdného, podobně jako jiná města a kraje v republice. Cestující se však nemusejí příliš obávat, protože zvýšení ceny není velké. Navíc dojde i k urychlení odbavení, protože současné ceny přinášejí časové ztráty při manipulaci s penězi, nové ceny budou z tohoto hlediska výrazně příznivější,“ uvedl místostarosta České Lípy Jaroslav Turnhöfer.

Zdražení má má přinést do rozpočtu v příštím roce zhruba 2,5 milionu korun navíc, letos milion korun. Městskou hromadnou dopravu v České Lípě zajišťuje BusLine MAD Česká Lípa s.r.o., smlouvu s městem má až do 31. 3. 2029. V letošním roce má město pro zajištění městské hromadné dopravy v rozpočtu vyčleněnou částku 56 milionů korun.

Kompletní znění nového tarifu je na stránkách České Lípy.

Tagy Busline MAD Česká Lípa česká lípa mhd česká lípa
4 komentáře