Pokuta 4 miliony eur. Italové potrestali Ryanair a Wizz Air za zdražení zavazadel

Ryanair a jeho nová politika se zavazadly na palubu. Foto: RyanairRyanair a jeho nová politika se zavazadly na palubu. Foto: Ryanair

Loňská změna podmínek pro přepravu palubních zavazadel u společností Ryanair a Wizz Air byla podle italského úřadu pro ochranu spotřebitelů

Loňská změna podmínek pro přepravu palubních zavazadel u společností Ryanair a Wizz Air byla podle italského úřadu pro ochranu spotřebitelů a hospodářské soutěže (AGCM) v rozporu se zákonem. Úřad proto vyměřil Ryanairu pokutu ve výši 3 miliony eur a Wizz Air 1 milion eur.

AGCM o verdiktu informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí může mít zajímavý dopad na celý nový koncept, který oba nízkonákladoví hráči představili a zavedli loni v listopadu.

Podle rozhodnutí úřadu byla změna podmínek pro přepravu příručních zavazadel netransparentní. „Došlo k výraznému snížení dostupné velikosti zavazadlu. V případě Ryanairu o 65 %, v případě Wizz Airu o 52 %,“ konstatoval úřad. Ten se domnívá, že dopravci by měli uvádět cenu s běžným příručním zavazadlem. „Jde o základní prvek letecké dopravy, jeho přeprava musí být povolena bez dalších nákladů,“ uvedl úřad.

Ryanair a následně krátce poté Wizz Air loni výrazně snížily rozměr povoleného zavazadla na palubu. Firmy to vysvětlovaly snahou urychlit nástup do letadla i tím, že se všechny palubní zavazadla do kabiny pro cestující nevejdou. Lidé se totiž naučili čím dál častěji cestovat bez odbavených kufrů.  Obě aerolinky se současně snaží získat více peněz za dodatečné služby. Zdarma mohou cestovat na palubě lidé jen se zavazadly o velikosti 40x25x20 cm (Ryanair) a 40x30x20 cm (Wizz Air). Pro větší zavazadlo na palubě je nutné si připlatit.

Úřad považuje postup, kdy se zveřejňuje cena bez palubního zavazadla, za klamání spotřebitelů. Kromě pokuty firmě uložil do 60 dnů informovat o přijatých opatření, které budou odpovídat samotnému rozhodnutí.

Reakci aerolinek zjišťujeme.

Tagy palubní zavazadla Ryanair Wizz Air
5 komentářů