Easyjet končí s velkorysými pravidly pro palubní zavazadla, větší zpoplatní

A320neo společnosti easyJet. Foto: easyJetA320neo společnosti easyJet. Foto: easyJet

Zdarma umožní easyJet přepravu jen zavazadla, které se vejde pod sedačku.

Letecká společnost easyJet dlouho odolávala zvyku jiných nízkonákladových dopravců zpoplatnit palubní zavazadlo běžných rozměrů. Od 10. února tato její výhoda končí. Firma oznámila, že zdarma na palubě přepraví jen výrazně menší zavazadla než dosud.

Dopravce oznámil změnu na svých webových stránkách. Podle aerolinek jde o opatření, které zákazníkům přinese jistotu rychlého nástupu do letadla, snížení zpoždění i jasnější definici toho, co ještě je možné na palubu bezplatně vzít.

Až dosud si mohou cestující na palubu vzít zavazadlo o velikosti 56 x 45 x 25 cm, což je v podstatě standardizovaná velikost z dob, kdy přeprava takových kufrů byla na palubě automaticky zdarma. EasyJet navíc nijak neřešil samotnou váhu zavazadla.

Od 10. února začne platit menší maximální velikost: 45 x 36 x 20 cm. Zavazadlo se musí vejít pod sedačku. Původní velikost zavazadla bude platit jen pro ty, co si připlatí za místa v přední části letadla nebo na exitech.

Poplatky za zavazadlo jsou oblíbeným zdrojem příjmů aerolinek. Nízkonákladové aerolinky naučily létat cestující jen s příručními zavazadly, aby se vyhnuli placení za odbavený kufr do nákladního prostoru. Proto postupně přišly i s omezením palubního zavazadla. Zdarma bez dalšího poplatku tak je možné cestovat většinou jen s menším batůžkem. EasyJet přechodem na tuto politiku ztrácí jednu z výhod proti jiným hráčům: býval sice většinou dražší než Ryanair či Wizz Air, v přepočtu i s poplatkem za zavazadlo u svých rivalů mohl být nakonec levnější. Nyní o tuto výhodu přichází.

Tagy easyjet palubní zavazadla
26 komentářů