Zdarma jen batůžek pod sedačku. Ryanair zpřísní pravidla pro zavazadla

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště BrnoBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště Brno

Největší evropská nízkonákladová společnost Ryanair mění od listopadu výrazně podmínky pro přepravu palubních zavazadel. Zdarma bez jakýchkoliv poplatků půjde na

Největší evropská nízkonákladová společnost Ryanair mění od listopadu výrazně podmínky pro přepravu palubních zavazadel. Zdarma bez jakýchkoliv poplatků půjde na palubu vzít už jen malý batoh či kabelku.

Firma změnu oznámila na svých webových stránkách, kde ji prezentuje jako krok ke zrychlení nástupu do letadel a eliminaci zpoždění. 

Podle nových pravidel cestující, kteří nemají koupený přednostní nástup do letadla, mohou na palubu vzít zdarma pouze malé zavazadlo 40 x 20 x 25cm (20,000 cm³). Ve skutečnosti může být velikost ještě větší, samotná klec, v které musí cestující ukázat, že jeho zavazadlo splňuje rozměry, bude mít větší rozměry: 42 x 20 x 30 cm.

To je na první pohled změna k lepšímu, protože dosud cestující bez přednostního nástupu mohli mít na palubu menší zavazadlo o rozměru 35 x 20 x 20 cm. Současně jim ale Ryanair nabízel možnost zdarma odbavit před nástupem do letadla menší kufr, který dříve bral zdarma na palubu. Tato možnost ale skončí. Jedinou nevýhodou tohoto odbavení kufru zdarma bylo, že po výstupu museli cestující čekat u zavazadlového pásu, dříve si ho mohli vzít z paluby a jít rovnou ven.

Nové rozměry pro palubní zavazadlo znamenají, že si cestující mohou vzít spíše malý batoh do objemu 20 litrů, který se musí vejít pod sedačku. Do tohoto rozměru se nevejde žádný kufr na kolečkách. Ten jim Ryanair vezme za poplatek, který činí 8 eur za jednu cestu při objednání při nákupu letenky, 10 eur později. Ryanair začne u odbavených zavazadel rozlišovat více podle velikosti: dosud prodává pouze přepravu zavazadla do 20 kilogramů za 25 eur za jednu cestu. Levnější sazba 8/10 eur bude platit pro kufry do deseti kilogramů.

Ryanair tvrdí, že se opatření dotkne jen části cestujících, protože 30 % z nich si už platí přednostní nástup do letadla a 30 % létá jen s jedním malým zavazadlem. Cestující s prioritním nástupem mohou jít na palubu nadále s dvěma zavazadly.

Nová pravidla začnou platit 1. listopadu, týkají se všech rezervací, které provedou zákaznící po 1. září. Kdo si koupil letenku dříve, měl by mít i bez poplatku nadále možnost cestovat se dvěma zavazadly předepsaných rozměrů zdarma.

Firma vysvětluje opatření tím, že chce omezit zpoždění při nástupu do letadla. Tvrdí, že zejména odbavení kufrů před nástupem do letadla vedlo ke zpoždění, protože často museli zaměstnanci handlingu připevnit visačku se jménem cestujícího a číslem letu až na 120 kufrů. Cena za přednostní nástup do letadla se nemění, stále jde o 6 eur za jeden let a osobu.

Ryanair na svých stránkách současně uvedl, že neočekává, že by mu toto opatření zvýšilo tržby, protože řada cestujících začne platit za odbavení menšího zavazadla namísto většího. Počet cestujících pro přednostní nástup je omezen na 95 na každý let.

Tagy palubní zavazadla Ryanair
12 komentářů