Jihomoravský kraj: Na trati do Hustopečí přestřihli pásku, jinde přijdou výluky

Slavnostní otevření tratě po modernizaci v Hustopečích. Pramen: České dráhySlavnostní otevření tratě po modernizaci v Hustopečích. Pramen: České dráhy

Hustopeče obslouží vlaky linky S3, které budou střídavě ukončeny v Židlochovicích a Hustopečích

Největší novinkou nového jízdního řádu v Jihomoravském kraji bude zavedení přímých vlaků z Hustopečí do Brna. Správa železnic završila modernizaci a elektrifikaci úseku tratě 251 mezi Šakvicemi a Hustopečemi, ačkoliv některé práce potrvají až do ledna. Dnes do Hustopečí dojel protokolární vlak s vedením Správy železnic, Českých drah i kraje a byla slavnostně přestřižena páska. Pravidelné vlaky začnou jezdit v neděli.

Projekt zahrnul rekonstrukci obou stanic, elektrizaci trati mezi nimi, instalaci nového sdělovacího a zabezpečovacího zařízení a zvýšení zabezpečení přejezdů. Ve stanici Hustopeče u Brna vznikla dvě bezbariérově přístupná nástupiště a přístřešky pro cestující. Na přání města je dominantní barvou stanice oranžová (nikoliv tradiční modrá), která odkazuje na městskou vlajku. Celkové investiční náklady stavby dosahují 1,6 miliardy korun.

Hustopeče obslouží vlaky linky S3, které budou ve směru na jih od Brna ukončeny střídavě v Židlochovicích a Hustopečích. Nepojedou již do Břeclavi, kde je nahradí nová vlaková linka S51. Ta v úseku Šakvice – Břeclav pojede od přípojů linky R13 (případně i S3).

Změna podle kraje přináší možnost „přesměrovat kapacitní vlaky do tras s vyšší poptávkou a současně na trasy s nižší poptávkou nasadit vlaky s odpovídající kapacitou“. „Jsme rádi, že se po úsilí trvajícím téměř 15 let podařilo završit strategické plány Jihomoravského kraje na zlepšení spojení Židlochovic a Hustopečí s Brnem. Nové dopravní řešení od letošního prosince znamená zásadní změnu nejen pro Hustopeče, ale i pro řadu okolních obcí,“ uvedl krajský radní pro dopravu Jiří Crha.

Změny na linkách S3, S51 v trase Brno – Hustopeče (- Břeclav)

Nové přímé spojení Brno – Hustopeče, více spojení pro Rakvice.
• Vlaky linky S3 budou ve směru na jih od Brna ukončeny střídavě v Židlochovicích a Hustopečích. Nepojedou již do Břeclavi, kde je nahradí nová vlaková linka S51. Ta v úseku Šakvice – Břeclav pojede od přípojů linky R13 (případně i S3).

• Aby byla zkrácena doba jízdy Hustopeče – Brno, budou vlaky S3 z Hustopečí projíždět méně vytížené zastávky Popovice u Rajhradu a Vojkovice nad Svratkou. Tyto zastávky obslouží vlaky linky S3 ze Židlochovic. Část vlaků projede i zastávky Pouzdřany a Popice, ale četnost spojení bude v pracovní dny zachována a o víkendu vzroste.

• Hustopeče neztrácejí stávající spojení na rychlíky R13 ze Šakvic do Brna, k těmto vlakům pojedou přípoje autobusové linky 543.

• Zlepšuje se spojení do vlakové zastávky Rakvice. Vlaky linky R13 budou nově zastavovat v Rakvicích. Linka S51 Šakvice – Břeclav pojede v nových časech, Rakvice také obslouží a umožní přestup na linku R13 obvykle v Zaječí a na linku S3 v Šakvicích.

• Na Hustopečsku dochází rovněž k úpravě návazných autobusových linek. Linka 541 bude ukončena v Hustopečích (nebude již vedena k nádraží v Šakvicích). V Hustopečích bude ve špičkách pracovních dní zajištěna návaznost na vlaky linky S3. Autobusy linky 543 pojedou z Hustopečí a z obce Šakvice k nádraží v Šakvicích, kde bude návaznost na vlaky R13 směr Brno a S51 (příp. R13) směr Břeclav a opačně.

Změny na lince R13 Brno – Břeclav – Hodonín (- Olomouc)

Nová zastavení v Rakvicích, zlepšení spojení ráno a večer Brno – Břeclav – Hodonín.
• Nové vedení přímých vlaků Brno – Hustopeče má vliv i na linku R13. Bude zachováno cestujícími hodně využívané rychlé spojení z Hodonína (4:16) – Břeclavi (4:36) – do Brna (5:28). Proti lince R13 navíc zastaví v Rakvicích, Vranovicích, Hrušovanech u Brna a Modřicích. Toto spojení je důležité pro dojíždějící do Modřické průmyslové oblasti i do Brna, kteří musejí být v práci v 6:00.

• Zachování ranního vlaku umožní zajistit rychlý odvoz pracujících ve směru Břeclavsko a Hodonínsko linkou R13 z Brna (22:36) – Břeclav (23:15) – Hodonín (23:39). Tento vlak zastaví navíc v Rakvicích.

• Předpokládaná výluková činnost, která omezí provoz turistického vlaku Expres Pálava-Podyjí, umožní vyřešit kritickou situaci o víkendech ráno po 9. hodině a odpoledne, kdy dochází k přeplňování vlaků ve směru od Brna do Břeclavi a zpět. Díky úsporám bylo možné zavést nový sezónní víkendový vlak R13 s odjezdem z Brna do Břeclavi v 9:36 a proti němu odpolední v 17:36.

• Nově bude omezeno zastavování v Modřicích, naopak přibude zastavení odpoledních vlaků v 13:36, 15:34, 17:36, 19:36, 22:36 z Brna v Rakvicích

Pokračování výluky s náhradní dopravou na lince S4 (elektrizace tratě)

Na lince S4 pokračuje výluka jedné traťové koleje Brno-Horní Heršpice – Střelice, vlaky linky S4 budou i nadále až do 20. 9. 2021 v úseku Brno – Zastávka nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Je zavedena nová linka xS4C vedená přes obec Omice mimo Střelice.

Pokračování výlukového jízdního řádu na lince S41

Vzhledem k výluce jedné traťové koleje Brno-Horní Heršpice – Střelice bude na lince S41 i nadále až do konce června 2021 výlukový jízdní řád. Nově jsou dosud dočasně zrušené spěšné vlaky Brno – Mor. Krumlov s odj. z Brna ve 14:31 a 16:31 nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. V období 1.7. – 20.9. bude na lince zavedena náhradní autobusová doprava.

Nové zastavení vlaků v Blížkovicích, Grešlovém Mýtě a Šumné

Spěšný vlak S81/1933 z Jihlavy zastaví navíc v Blížkovicích (18:37) a Grešlovém Mýtě (18:41). Spěšný vlak S81/1935 z Havlíčkova Brodu (jedoucí v neděli) nově zastaví v Šumné (20:44).

Zahrnutí vlaků v úseku Staré Město – Kunovice do IDS JMK – nová linka S62

Zahrnutí vlaků Zlínského kraje v úseku Staré Město u Uh. Hradiště – Uherské Hradiště – Kunovice do nové linky IDS JMK S62 pro dojezd cestujících z Jihomoravského kraje. To umožní bezproblémové cestování cestujících z Jihomoravského kraje do všech tří měst ležících ve Zlínském kraji bez toho, aby museli řešit, ve kterém vlaku jim jízdenka IDS JMK platí.

Očekávané výluky Modřice – Hrušovany u Brna a Brno – Blansko

V jízdním řádu 2021 se kromě výluk na linkách S4, S41 očekávají rozsáhlé výluky se značnými dopady na regionální dopravu:

• jednokolejný provoz v úseku Modřice – Hrušovany u Brna v květnu, červenci a srpnu z důvodu výstavby odbočky Rajhrad. Důsledkem bude nahrazení podstatné části vlaků linky S3 jižně od Modřic náhradní autobusovou dopravou a vedení ostatních vlaků linky S3 dle výlukového jízdního řádu.

• jednokolejný provoz Adamov – Blansko od 1. 9. 2020 do konce platnosti jízdního řádu z důvodu opravy nového novohradského tunelu. Vlaky budou vedeny dle výlukového jízdního řádu. Vlaky Brno – Rájec-Jestřebí, které nejedou o prázdninách, budou většinou vedeny jen do / z Adamova.

• četné víkendové výluky Brno – Blansko s náhradní autobusovou dopravou

Dálková doprava

Dálková doprava na linkách R8, R11, Ex3 a komerční lince RJ zahájí v novém jízdním řádu provoz s koronavirovými omezeními.

Tagy elektrizace trati Šakvice - Hustopeče Jihomoravský kraj
100 komentářů