Po roce a půl lze ve veřejné dopravě legálně cestovat s odhalenými ústy

Respirátory ve vlacích končí 14. dubna 2022. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaRespirátory ve vlacích končí 14. dubna 2022. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Znovu volně dýchat budou moci cestující od dnešní půlnoci.

Vláda dnes pro cestující ve veřejné dopravě zrušila povinnost mít zakrytá ústa a nos. Znovu volně dýchat budou moci cestující od dnešní půlnoci. Vláda tak potvrdila slova ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z nedělních Otázek Václava Moravce.

Premiér Petr Fiala (stejně jako Válek) nicméně doporučuje při větší koncentraci lidí respirátory nadále využívat. „Vyzýváme všechny, aby se i nadále chovali rozumně a zodpovědně,“ uvedl Fiala, podle kterého právě zodpovědnost občanů umožnila vládě opatření zrušit.

Povinnost nošení roušek či respirátorů byla zavedena nejprve v první vlně pandemie na jaře 2020, pak bylo možné přes léto opět cestovat normálně. Od 1. září byla povinnost obnovena. Už v létě 2020 platila tato povinnost v pražské MHD.

Nošení či nenošení roušek vedlo k řadě konfliktů v dopravních prostředcích, v poslední době už opatření zejména ve vlacích mnoho lidí nedodržovalo.

V ostatních veřejných vnitřních prostorech, jako jsou například obchody nebo úřady, skončila tato povinnost v polovině března. I nadále platí ve zdravotnických zařízeních.

Tagy cestování s rouškami Petr Fiala respirátory vláda
111 komentářů