Po roce a půl bez roušek v dopravě. Povinnost v Česku skončí ve čtvrtek

Infografika ČD k povinnosti nosit roušky. Foto: ČDInfografika ČD k povinnosti nosit roušky. Foto: ČD

Povinnost ochrany dýchacích cest platí od podzimu 2020.

Poprvé od podzimu 2020 bude možné legálně cestovat českou veřejnou dopravou bez zakrytí dýchacích cest respirátorem nebo nano rouškou. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce oznámil, že povinnost zruší od čtvrtka 14. dubna. Povinnost už řada lidí několik týdnů ignoruje, zejména po uvolnění pravidel v jiných uzavřených prostorách.

Shodl se na tom Národní institut (pro zvládání pandemie), i když ne stoprocentně jednomyslně,“ řekl Válek. Proti byl podle něj epidemiolog Rastislav Maďar. „Můžu si to dovolit z toho důvodu, že máme klesající incidenci. Situace v nemocnicích se stále lehce zlepšuje, ale především klesá incidence pozitivních testů,“ řekl Válek s tím, že nastavená opatření zafungovala a že na stejný počet provedených testů je stále méně a méně pozitivních.

Povinnost nošení roušek byla zavedena nejprve v první vlně pandemie na jaře 2020, pak bylo možné přes léto opět cestovat normálně. Od 1. září byla povinnost opět zavedena. Už v létě 2020 platila tato povinnost v pražské MHD. Nošení či nenošení roušek se stávalo důvodem některých konfliktů v dopravních prostředcích, v poslední době už opatření zejména ve vlacích mnoho lidí nedodržovala. V MHD byla jeho respektovanost vyšší.

Válek lidem doporučil, aby lidé respirátor i nadále nosili, pokud jsou v prostorách s neznámými lidmi. „V Japonsku nikdy nebyly respirátory nařízené, a přesto každý inteligentní Japonec nosí respirátor v době, kdy hrozí riziko, že by se mohl nakazit,“ podotkl ministr.

Tagy cestování s rouškami ministerstvo zdravotnictví ochrana dýchacích cest respirátory
226 komentářů