V Bavorsku skončila povinnost nosit roušky ve veřejné dopravě

Cestující vlaku Praha - Mnichov, München Hbf, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraCestující vlaku Praha - Mnichov, München Hbf, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Ve čtvrtek zrušila povinnost spolková země Sasko-Anhaltsko.

Po více než dvou letech nemusí cestující ve veřejné dopravě v Bavorsku jezdit s ochranou dýchacích cest. Bavorská spolková vláda rozhodla, že od dnešní půlnoci povinnost skončila.

Jde tak o druhou spolkovou zemi v Německu, kde roušky a respirátory ve veřejné dopravě končí. Ve čtvrtek přestala stejná povinnost platit v Sasku-Anhaltsku. Ostatní země zatím konec roušek neplánují. „Infekční situace je dlouhodobě stabilní,“ odůvodnil krok premiér Markus Söder (CSU).

Roušky a respirátory se staly během pandemie koronaviru nedílnou součástí cestování veřejnou dopravou, v prvním čtvrtletí letošního roku začaly jednotlivé státy v Evropě tuto povinnost postupně rušit. Kromě Německa platí povinnost ochrany horních cest dýchacích například ve Španělsku.

Už dříve spolková vláda v Německu rozhodla, že v dálkových vlacích bude rouška povinná až do dubna. V Německu současně sílí kritika současného stavu, především kvůli různým pravidlům v jednotlivých zemích. Řada cestujících se nelíbí ani to, že roušku musí mít například ve vlaku, ale v restauraci či obchodě už ne.

Diskuze zrušena po náletu konzumentů dezinformačních webů a milovníků totalitních režimů.

Tagy Bavorsko cestování s rouškami
Žádné komentáře