Povinnost nosit roušky skončí ve vídeňské MHD s příchodem března

Vídeň, metro, trasa U4. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVídeň, metro, trasa U4. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Počet úmrtí souvisejících s koronavirem je ve Vídni 4 619.

Cestující ve vídeňské MHD budou moci od března znovu volně dýchat. Město Vídeň se tento týden odhodlalo zrušit povinnost mít ve veřejné dopravě zakrytá ústa. Oznámil to starosta Vídně Michael Ludwig (SPÖ – sociální demokracie).

Rakouská média v této souvislosti hovoří o ukončení „vídeňské zvláštní cesty“ boje s koronavirem. Rakouská metropole během uplynulých tří let razila vždy tvrdší postupy než ostatní spolkové země a povinnost nosit roušky v MHD a při návštěvě lékárny ruší jako poslední.

To přinášelo i paradoxní situace, kdy si například cestující v regionálních vlacích snímali (či nasazovali) respirátory na hranicích města, aniž by se osazenstvo vlaku změnilo. „Vždy bylo důležité, abychom byli na bezpečné straně pandemie,“ uvedl starosta. Podle něj nošení roušek v MHD „určitě pomohlo ochránit zranitelné lidi“.

Ve Vídni bylo od začátku nákazy do 8. února 2023 zaznamenáno 1 330 455 pozitivních testů. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem je ve Vídni 4 619. Aktuálně je evidováno necelých 17 tisíc pozitivně testovaných.

Tagy cestování s rouškami Vídeň Wiener Linien
26 komentářů