Po deseti letech od kompletní opravy až půlroční výluka. Správa železnic opraví Dolnolučanský tunel

Dolnolučanský tunel. Foto: Správa železnicDolnolučanský tunel. Foto: Správa železnic

V roce 2015 byl tunel opraven jen částečně.

Cestující na trati mezi Libercem a Tanvaldem čeká s největší pravděpodobností příští rok až téměř půl roku dlouhá výluka. Stane se tak jen deset let poté, co trať prošla kompletní modernizací. Během ní ale nezbyl čas na opravu Dolnolučanského tunelu, který je v úseku mezi Jabloncem nad Nisou a Smržovkou.

O opravě se mluví několik let, tento týden ale již Správa železnic vypsala soutěž na zhotovitele s maximální cenou 72,5 milionu korun. Projektovou dokumentaci zpracovala Sagasta.

„S komplexní rekonstrukcí Dolnolučanského tunelu počítáme ve stavební sezóně v příštím roce,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Podle něj akce proběhne v souběhu s kompletní opravou ozubnicové železnice z Tanvaldu do Kořenova, po které jezdí vlaky z Liberce až do Harrachova a dál do Polska.

Výluka má trvat maximálně 175 dní. „Významným kritériem hodnocení v rámci vypsané soutěže na zhotovitele stavby je nicméně délka trvání výluky. Nyní se samozřejmě nedá předjímat podoba vítězné nabídky, dá se ale předpokládat, že omezení provozu zde může ve výsledku trvat i kratší dobu,“ dodal Gavenda.

Umístění Dolnolučanského tunelu. Mapa: Správa železnic

82 metrů dlouhý tunel z roku 1894 není v dobrém stavu, dojde k jeho kompletní rekonstrukci. Tunel je silně zavodněný, což se projevuje degradací ostění a tvorbou tvorbou rampouchů a ledopádů v zimním období. V rámci rekonstrukce dojde ke kompletnímu odstranění stávající obezdívky, rozšíření výrubu a výstavbě nového dvouplášťového ostění. Pro omezení rizika pádu skalních úlomků do kolejiště je navrženo prodloužení tunelu na celkovou délku 100 m.

Správa železnic tunel opravovala už v roce 2015 při celkové rozsáhlé rekonstrukci tratě z Liberce do Tanvaldu. Při této akci byla obnovena střední tunelová stoka. Celý tunel se tehdy neopravil z důvodu „časové a investiční náročnosti“.

Tagy Dolnolučanský tunel Správa železnic trať 036 Liberec - Tanvald - Harrachov
37 komentářů