Po čtyřech měsících se vracejí tramvaje do Vratislavic, už po 1435 mm. Oprava trati do Jablonce se ještě ani nesoutěží

Změna rozchodu na tramvajové trati ve Vratislavicích nad Nisou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czZměna rozchodu na tramvajové trati ve Vratislavicích nad Nisou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Do Jablonce nad Nisou budou dál jezdit místo tramvají autobusy. Na metrový rozchod se už tramvaje nedostanou.

Liberecký městský obvod Vratislavice nad Nisou se od soboty opět dočká tramvajového provozu. Společnost Eurovia CS dokončila změnu rozchodu trati do Vratislavic, která trvala necelé čtyři měsíce. Do Jablonce nad Nisou dál tramvaje nepojedou.

O obnovení provozu informoval Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) na svém facebookovém profilu. Původní termín byl o dva týdny později.

Od soboty tak dojde k obnově linek 5 a 11, které pojedou v úseku Viadukt – Vratislavice nad Nisou výhybna. Dál do Jablonce pojedou náhradní autobusy. Trať do Jablonce neprošla zatím úpravami, tramvaje se na ní už nemají jak dostat právě kvůli jinému rozchodu.

Modernizace za 800 milionů zatím stále nezačala, DPMLJ dosud nevypsal ani soutěž na stavbu. Nemá totiž stále jisté potvrzení na to, že akci půjde financovat z evropských zdrojů.

Zakázka na přerozchodování vyšla na 95,8 milionu korun. Namísto původního metrového rozchodu už tramvaje pojedou po standardním 1435 mm. Proměna celé trati až do Jablonce má skončit až příští rok.

Úpravy se týkaly části trati, která prošla již v roce 2015 modernizací, ale tramvaje zde dosud jezdily na úzkém rozchodu. Součástí akce byly i další práce: oprava odvodnění opěrné zdi pod Novou Rudou, doplnění stacionárních mazníků kolejových oblouků, kompletní podbití části tratě na pražcích a přebroušení hlavy kolejnic včetně úseku Fügnerova – U Lomu.

Tagy Dopravní podnik měst Liberec a Jablonce nad Nisou DPMLJ
51 komentářů