Liberec a Jablonec se loučí s metrovým rozchodem, historickou tramvaj poškodilo BMW

Billboard na konečné v Jablonci nad Nisou. Foto: Jindřich BerounskýBillboard na konečné v Jablonci nad Nisou. Foto: Jindřich Berounský

Metrový provoz skončí slavností jízdou více tramvají najednou.

Jediná metrová tramvajová trať v zemi s metrovým rozchodem dnes a zítra zažívá svoji derniéru. Dnes večer na trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončí pravidelný provoz, zítra vyjedou ještě historické tramvaje a pak se v celé trase vrátí vozidla až v prosinci příštího roku, ale již na standardním rozchodu.

Loučení s provozem dnes pokazila nehoda v Jablonci nad Nisou, kde do tramvaje 6MT narazil řidič vozidla BMW. „Omlouváme se, ale soupravu 117+44 jsme museli po nehodě zatáhnout do vozovny na drobnou opravu. Zavinění nehody cizí, zranění žádné, na tramvají škoda minimální,“ napsal provozovatel tramvaj Boveraclub na svém facebookovém profilu.

I přes nepřízeň počasí je v Liberci a Jablonci vidět po celý den spoustu lidí, kteří si fotí poslední hodiny na metrovém rozchodu. Překvapení je čeká i v Jablonci nad Nisou v Tyršových sadech na konečné. Lehce recesistický billboard s nápisem „Město bez tramvají je jako Brno bez metra“ si dělá legraci především z místní radnice, která zablokovala plány na prodloužení tramvaje dál do centra. Objednatelem je Sdružení pro obnovení elektrických kolejových drah v Jablonci nad Nisou.

Na neděli se chystají už jen historické jízdy. Na jablonecké konečné se bude vařit italská polenta jako připomenutí stravy italských dělníků, kteří stavěli jabloneckou tramvajovou vozovnu. Trať z Liberce do Jablonce je mladší (rok 1955), v Jablonci nad Nisou jezdily tramvaje už podstatně dříve.

V neděli budou na trati jezdit už jen historické tramvaje. Večer vygraduje spanilou jízdou všech tramvají v koloně z Jablonce nad Nisou (odjezd 19:00 hod.) přes Vratislavice nad Nisou (průjezd 19:30 hod.) do Liberce (terminál, průjezd 20:00 hod.)

Billboard na konečné v Jablonci nad Nisou. Foto: Jindřich BerounskýSrážka historické tramvaje s osobním vozem v Jablonci nad Nisou. Foto: BoveraclubSrážka historické tramvaje s osobním vozem v Jablonci nad Nisou. Foto: BoveraclubSrážka historické tramvaje s osobním vozem v Jablonci nad Nisou. Foto: BoveraclubSrážka historické tramvaje s osobním vozem v Jablonci nad Nisou. Foto: BoveraclubJízdní řád tramvají pro poslední den provozu na metrovém rozchodu mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

 

Tramvajová trať projde nejprve změnou rozchodu v úseku U Lomu – Vratislavice, výhybna. Zakázku za 95,8 milionu korun získala Eurovia. Hotovo má být do konce října, pak se vrátí tramvaje alespoň na úsek z Liberce do Vratislavic. Během podzimu má začít i modernizace trati z Vratislavic do Jablonce. Příští rok v prosinci by tak měla skončit celkem už 14 let trvající modernizace tohoto spojení.

 

Tagy Boveraclub Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
37 komentářů