Plzeňský kraj dokončil proměnu průtahu Kolincem za 155 milionů korun

Opravený a modernizovaný průtah Kolincem. Foto: Plzeňský krajOpravený a modernizovaný průtah Kolincem. Foto: Plzeňský kraj

Spojení Klatov a Sušicka má zlepšit ještě dokončovaný obchvat Brodu.

Po roce a půl skončila proměna silnice II/187 městysem Kolinec na Klatovsku. Akce za 155 milionů korun má přinést bezpečnější a rychlejší cestu na trase z Klatov na Sušicko.

Ke slavnostnímu otevření došlo v pátek. Stavba průtahu Kolince byla společnou investiční akcí Správy a údržby silnic Plzeňského kraje (SÚSPK) a městyse Kolinec. Došlo ke kompletní rekonstrukci silnice, výstavbě chodníků a přidružených ploch, rekonstrukci a vybudování inženýrských sítí. Namísto dosavadní pětiramenné křižovatky vznikla okružní.

Naší velkou snahou bylo zpřístupnit oblast Sušicka a umožnit rychlejší dojezd. To se nám podařilo realizací dvou investičních akcí. Tou první, byl obchvat Brodu, tedy vesnice před Kolincem, kde původně vedly složité zatáčky. A tou druhou právě zkvalitnění průtahu Kolincem. Obě trasy už jsou pro motoristy zprůjezdněné,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek s tím, že zatímco průtah Kolincem se dostal do finále, na obchvatu Brodu v tuto chvíli probíhají dokončovací práce.

Akce placená krajem a městysem

Stavba průtahu byla zahájena na konci loňského května, byla rozdělena na dvě etapy. Z celkové částky 155 milionů korun zaplatil kraj 98 milionů korun, zbytek Kolinec, který získal na stavbu dotaci od SFDI. Zhotovitelem stavby bylo sdružení společností Swietelsky stavební a Silnice Klatovy. Kraj financoval opravu silnice, městys pak chodníky, zastávkové a parkovací zálivy, stabilizaci svahu zdí, lávku přes Kalný potok, odvodnění části komunikace, přípojky žlabů a domovní dešťové přípojky, veřejné osvětlení, nové oplocení s podezdívkou, vodovodní přípojky a vybudování kanalizace obce. Pro Kolinec šlo o největší investiční akci v dějinách obce.

Při plánování významného obchvatu Brodu jsme si dali podmínku, že bude udělán průtah Kolincem, protože zrychlení dopravy směrem od Klatov na Sušici by kvůli úzkým uličkám způsobil velkou dopravní zátěž. Kolinec přitom ani ze strany od Klatov, ani od Sušice neměl chodníky. Projekt se připravoval tři roky a fakticky celá ta stavba, která byla dříve plánovaná na pět let, se zvládla za necelé dva roky a za to patří obrovský dík všem, kteří skvěle odváděli svoji práci,“ řekl starosta Kolince Pavel Princ.

Opravený a modernizovaný průtah Kolincem. Foto: Plzeňský krajOpravený a modernizovaný průtah Kolincem. Foto: Plzeňský krajOpravený a modernizovaný průtah Kolincem. Foto: Plzeňský krajOpravený a modernizovaný průtah Kolincem. Foto: Plzeňský krajOpravený a modernizovaný průtah Kolincem. Foto: Plzeňský krajOpravený a modernizovaný průtah Kolincem. Foto: Plzeňský kraj
Tagy II187 Kolinec Plzeňský kraj Silnice Klatovy Swietelsky stavební
5 komentářů