Platby za CO₂. Autobusy jsou podle MD žádoucí, mýtné jim vzroste jen o pět procent

Autobus Arriva Express. Foto: ArrivaAutobus Arriva Express. Foto: Arriva

Autobusy už dnes platí výrazně nižší mýtné sazby než kamiony.

Silniční dopravci si od března připlatí za jízdu po dálnicích a části silnic I. třídy. V tuzemsku začne platit nová evropská směrnice, podle které se mýtné sazby pro vozidla nad 3,5 tuny zvýší o poplatek za emise CO₂.

Ministerstvo dopravy uvádí, že půjde o zvýšení sazeb o 10 až 15 procent. Bude zavedeno pět emisních tříd CO₂. V emisní třídě 1 budou poplatky nejvyšší, naopak emisní třída 5 je určena pro vozidla s bezemisním provozem.

Velkou diskusi přitom vyvolalo automatické zařazení všech autobusů do nejdražší emisní třídy CO₂ (1), a to bez ohledu na datum výroby a bez možnosti přesunu do jiné třídy. Deník Zdopravy.cz proto požádal ministerstvo dopravy o zdůvodnění. Ministerstvo přitom potvrdilo, že autobusy se zařadí pouze do skupiny CO₂ číslo 1 (nejvyšší sazba) nebo do skupiny CO₂ číslo 5 (bezemisní vozidla – elektrobusy, vodíkové autobusy). Nic mezi tím.

„Autobusy nemohou dostat CO₂ číslo 2, 3 a 4, protože pro ně nejsou definovány takzvané podskupiny vozidel dle přímo účinného nařízení 2019/1242 EU. Platí, že zařazení do emisní třídy musí být evropsky jednotné,“ uvedl mluvčí MD František Jemelka.

Podle něj nicméně patří autobusy do skupiny „žádoucí hromadné dopravy osob“, takže jim budou mýtné sazby zvýšeny jen o pět procent. Nové mýtné sazby ale ministerstvo ještě nezveřejnilo s tím, že procházejí meziresortním řízením.

Vyšlo přitom najevo, že při meziresortním připomínkovém řízení vládní výbor kompatibility zjistil, že některé hodnoty pro výpočet sazeb mýta neodpovídají evropské směrnici. Chybu udělali úředníci ministerstva dopravy, celému systému hrozí zpoždění.

Autobusy už dnes platí nižší mýtné sazby než kamiony, jak je patrno z příkladů níže.

Příklady mýtného pro jízdu ve všední den dopoledne:

Příklad 1

Autobus v kategorii 7 500 až 11 999 kg
– 2 nápravy
– emisní třída EURO VI
– mýtné za 100 km na dálnici = 50,51 Kč

Nákladní vozidlo v kategorii 7 500 až 11 999 kg
– 2 nápravy
– emisní třída EURO VI
– mýtné za 100 km na dálnici = 91,83 Kč

Příklad 2:

Autobus v kategorii nad 12 000 kg
– 3 nápravy
– emisní třída EURO VI
– mýtné za 100 km na dálnici = 80,74 Kč

Nákladní vozidlo v kategorii nad 12 000 kg
– 5 a více náprav
– emisní třída EURO VI
– mýtné za 100 km na dálnici = 496,87 Kč

Pramen: CzechToll

Tagy emise CO2 Ministerstvo dopravy mýtné
27 komentářů