Pesa má vyrobené první jednotky, s kterými bude jezdit RegioJet v Ústeckém kraji

Jednotka Pesa Elf.Eu pro RegioJet. Foto: Jakub Madrjas / Rynek-kolejowy.plJednotka Pesa Elf.Eu pro RegioJet. Foto: Jakub Madrjas / Rynek-kolejowy.pl

V Česku se objeví nové jednotky již v srpnu na zkušebním okruhu.

Polský výrobce kolejových vozidel odhalil první snímky nové elektrické jednotky Elf.eu, kterou má RegioJet nasadit v Ústeckém kraji. Již v srpnu by se měla objevit v Česku při zkušebních jízdách na železničním zkušebním okruhu Výzkumného Ústavu Železničního.

Snímky z výroby v závodě Pesa Bydhošť ukázal polský server Rynek Kolejowy. Veřejnosti se představí jednotka v září na veletrhu Trako v Gdaňsku. Podle smlouvy s Ústeckým krajem by měly jednotky jezdit od prosince letošního roku. Již dnes je ale jisté, že to bude později. Výroba nabrala kvůli pandemii koronaviru zpoždění. Přesný termín ještě není znám, čeká se na schválení jednotky.

Pro provoz v Ústeckém kraji kupuje RegioJet od Pesy sedm jednotek, budou označeny jako řada 654. Nasadí je na regionální spoje na linkách U5, U7 a U13 a u doplňkových výkonů v rámci aglomerace Ústí nad Labem.

Model Pesa Elf.Eu vychází z modelu Pesa Elf II. RegioJet do nákupu jednotek investuje více než půl miliardy korun. Budou jezdit maximální rychlostí 160 kilometrů za hodinu, jednotky budou dvousystémové. Padesát tři metrů dlouhé soupravy mají pojmout 110 cestujících.

Jednotka Pesa Elf.Eu pro RegioJet. Foto:Jakub Madrjas /   Rynek-kolejowy.plJednotka Pesa Elf.Eu pro RegioJet. Foto: Jakub Madrjas /  Rynek-kolejowy.plNová podoba vlaků Pesa Elf.Eu pro Regiojet. Foto: Pesa/RegioJetVizualizace interiéru jednotky Pesa Elf.Eu pro Ústecký kraj. Foto: RegioJetVizualizace interiéru jednotky Pesa Elf.Eu pro Ústecký kraj. Foto: RegioJetVizualizace interiéru jednotky Pesa Elf.Eu pro Ústecký kraj. Foto: RegioJet
Tagy pesa Pesa Elf.eu RegioJet Ústecký kraj
146 komentářů