„Pergolu“ Nového Hlaváku posoudí památkářský audit HIA. Stejně jako na Výtoni má uklidnit UNESCO

Virtuální prohlídka Novým Hlavákem. Zdroj: IPRVirtuální prohlídka Novým Hlavákem. Zdroj: IPR

Vypracování posudku bude trvat rok, žádný podobný ještě pro stavbu v Česku nevznikl.

Praha se dohodla se Správou železnic (SŽ), že realizaci vítězného soutěžního návrhu na novou podobu pražského hlavního nádraží musí podpořit památkářský audit HIA.

Takzvaný Heritage Impact Assessment vznikne podle prosincového rozhodnutí ministra dopravy Martina Kupky i pro novostavbu Výtoňského mostu pod pražským Vyšehradem. Posudek bude vznikat rok, pak se bude znovu jednat.

Podle náměstka primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváčka se Praha po konzultaci s organizací UNESCO nyní rozhodla vyžadovat vypracování stejného auditu jako na Výtoni i pro Nový Hlavák a výhledově i pro projekt Vltavské filharmonie.

Ta by měla vzniknout v těsném sousedství stanice metra C Vltavská a nové budovy nádraží Praha-Bubny.

Žádné Abú Dhabí, Nový Hlavák se inspiroval secesí. Musíme mít odvážné nápady, říká Hřib

„HIA vznikne kromě Výtoně i na filharmonii, rozhodlo se také o připojení Hlaváku,“ uvedl na setkání s novináři ve středu Hlaváček, který se jednání s mezinárodní organizací osobně účastnil.

V Česku poprvé

Správa želenic podle něj nyní hledá, kdo posudek zpracuje. Jelikož musí být v angličtině, bude podle Hlaváčka autor pravděpodobně ze zahraničí.

Náměstek předpokládá, že audit bude vznikat přibližně jeden rok. Teprve poté rozhodne UNESCO, zda je demolice části spodní haly hlavního nádraží přípustná.

Místo ní má podle vítězného návrhu dánských architektů vzniknout rozsáhlá dřevěná konstrukce přezdívána „pergola“. Ta čelí kritice části veřejnosti zejména kvůli svému otevření do stran a obavám o povětrnostní vlivy.

Na Výtoni pak má posudek potvrdit, že je stavba nové konstrukce a stěhování té původní ohleduplné řešení vůči památkové ochraně mostu. Podle ministra Kupky totiž projekt nesmí ohrozit zapsání Prahy v seznamu UNESCO.

Den D pro most na Výtoni: Ministr rozhodl, co bude dál s klíčovou stavbou

HIA je de facto památkářskou obdobou známých posudků EIA, které zkoumají vlivy na životní prostředí. Zaměřuje se na dopady na historické dědictví.

Jednání v Paříži

O možných rizicích nových dopravních staveb na pražskou památkovou rezervaci jednali zástupci státu a Prahy v březnu v centru UNESCO v Paříži. HIA je posudek, který začala mezinárodní organizace využívat ve sporech o udržení památek na svém seznamu. V Česku však zatím žádný takový zpracován nebyl.

Zatímco v případě přestavby hlavního nádraží se nyní teprve připravují smlouvy s architekty na finální podobu návrhu, na Výtoni se hraje o čas. Stav mostu, na kterém byla už loni v listopadu radiálně omezena kapacita provozu, se totiž zhoršuje.

ROPID na mostě očekává další omezování propustnosti a rozhodl se proto přichystat úpravy příměstských linek. Jelikož posudek HIA dál odsouvá zahájení řešení přestavby či rekonstrukce tohoto dopravně klíčového spojení, připravuje se i krizová varianta v podobě dočasné náhradní konstrukce.

Krizová varianta na Výtoni: V případě nouze pomůže provizorní most

Tagy Magistrát hlavního města Prahy Nový Hlavák památková ochrana Výtoňský most
193 komentářů