Pavel Steiner prodal polovinu Umbrelly. Velký dopravce jezdící pro FlixBus chystá další expanzi

Setra Dosto Flixbus (Umbrella), foto: Zdopravy.cz/Josef PetrákSetra Dosto Flixbus (Umbrella), foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Investiční skupina RSBC finančníka Roberta Schönfelda získala poloviční podíl ve firmě Umbrella Invest Group, kterou dosud ovládal Pavel Steiner. Pod

Investiční skupina RSBC finančníka Roberta Schönfelda získala poloviční podíl ve firmě Umbrella Invest Group, kterou dosud ovládal Pavel Steiner. Pod tuto společnost patří například dopravce Umbrella Coach & Buses, který je jedním z největších dopravců pro FlixBus. Vstup nového investora má firmě umožnit další expanzi pod novou značkou Umbrella Mobility.

O vstupu informovala RSBC v tiskové zprávě, změna je už patrná i v obchodním rejstříku. Steiner zůstane nadále ve vedení firmy jako generální ředitel. Cenu za transakci ani možné navýšení podílu nového investora žádná ze stran nezveřejnila. „Transakce oceňuje hodnotu společnosti ve stovkách milionů korun,“ uvedla RSBC v tiskové zprávě.

Kromě autobusů pro FlixBus poskytuje Umbrella také zájezdové a incomingové služby, zabývá se i pronájmem lodí. V celoevropském měřítku je jedním z největších dopravců pro FlixBus, pro který jezdí se zhruba 100 autobusy a třemi stovkami řidičů.

Získali jsme podíl ve skupině, která má v oblasti dopravy ambiciózní rozvojové plány. Naším společným cílem je nyní vybudovat jednoho z regionálních lídrů v oblasti dopravních služeb,“ uvádí Miloslav Vyhnal, předseda představenstva a jeden z akcionářů RSBC. Česká investiční skupina přináší podle něj do společnosti Umbrella Mobility kromě jistoty v podobě finančně silného partnera také své know-how v oblasti strategického managementu a řízení velkých strukturovaných firem.

„RSBC jsme z potenciálních partnerů, kteří o vstup do naší skupiny projevovali zájem, vybrali zejména kvůli jejímu dobrému a prověřenému jménu, zkušenostem s manažerským řízením i férovému přístupu k portfoliovým společnostem,“ řekl Steiner.

Po autobusových centrálách v ČR a v Německu otevřela společnost v roce 2019 v Kodani novou centrálu i pro Skandinávii. Pro rok 2020 se počítá s novou linkou spojující Prahu s Barcelonou a také s novou pobočkou v Paříži. Firma také intenzivně investuje do městské a příměstské dopravy, v rámci které plánuje již v průběhu letošního roku spustit desítky nových spojů v německých městech Hamburk a Berlín.

Skupina RSBC vznikla v roce 1998 jako správce restituovaného majetku rodiny Schönfeldů. Dlouhodobě se orientuje na investice do průmyslu, zemědělství, komerčních a rezidenčních nemovitostí a nových technologií. Součástí jejího portfolia je například slovinská zbrojovka Arex, vinařství Zlati Grič, strojírenská firma Bauer Technics nebo londýnský startup Proversity.

Velký rozhovor s Pavlem Steinerem o jeho autobusovém byznysu jsme přinesli na podzim 2017.

Tagy pavel steiner RSBC Top Umbrella Umbrella Coach & Buses Umbrella Mobility
4 komentáře