Palačovská spojka má další důležité razítko, promění silnici I/48 na D48

Vizualizace silnice I/35 Lešná - Palačov. Pramen: ŘSDVizualizace silnice I/35 Lešná - Palačov. Pramen: ŘSD

Stavba za více než dvě miliardy má začít letos.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo další stavební povolení pro stavbu “I/35 Lešná – Palačov” nazývanou též jako Palačovská spojka. Nová silnice má zrychlit zejména napojení Valašska.

Ministerstvo dopravy zveřejnilo na úřední desce zatím nepravomocné stavební povolení, které se týká části trasy v místě stávající silnice I/48. Jde o novostavbu dálnice D48 v úseku km 5,9–9,6, jež nahradí stávající čtyřpruhovou směrově nerozdělenou silnici I/48 a zajistí napojení nové silnice I/35 směr Valašské Meziříčí. Vznikne v úseku Dub – Palačov včetně mimoúrovňové křižovatky Palačov, do níž bude napojena novostavba silnice I/35 ve směru Lešná a Valašské Meziříčí.

Úsek na obou koncích navazuje na stavbu dálnice D48 Bělotín – Rybí. Stavbou dojde k odstranění dalšího nebezpečného směrově nerozděleného čtyřpruhového úseku v rámci tahu Olomouc – Nový Jičín – Český Těšín.

„Probíhají další stavební řízení a dokončuje se majetkoprávní příprava. Zahájení stavby předpokládáme ve druhé polovině roku,“ řekl generální ředitel ŘSD Radel Mátl.

Na stavbu stále běží soutěž, kterou ŘSD vypsalo v prosinci loňského roku s odhadovanou cenou 2,2 miliardy korun. Původní termín pro odevzdání nabídek 16. února muselo ŘSD několikrát posouvat, aktuálně platí 25. května. V trase už probíhají první přípravné práce a archeologický průzkum.

Spojka má ulevit hlavně Hranicím a městům na trase z Hranic do Valašského Meziříčí.  Má být alternativou k současné silnici I/35 z Hranic do Valašského Meziříčí. Součástí zakázky je necelých pět kilometrů nového úseku silnice I/35 z Lešné do Palačova o šířce 24,5 metrů.

Mapa silnice I/35 Lešná - Palačov. Foto: ŘSD

Mapa silnice I/35 Lešná – Palačov. Foto: ŘSD

Tagy I/35 I/35 Lešná - Palačov Palač Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
12 komentářů