Orlen pokračuje v expanzi, převzal 267 rakouských čerpacích stanic Turmöl

Čerpací stanice Benzina se do konce roku téměř kompletně promění na Orlen. Foto: Orlen UnipetrolČerpací stanice Benzina se do konce roku téměř kompletně promění na Orlen. Foto: Orlen Unipetrol

Transakce staví Orlen do pozice třetího největšího hráče na rakouském trhu s palivy.

Na čerpací stanice Orlen narazí řidiči už i v Rakousku. Skupina dokončila akvizi tamního podniku Doppler Energie, který po celé zemi provozuje 267 pump pod značkou Turmöl. Orlen o tom informoval v tiskové zprávě.

Doppler Energie a tedy i Turmöl čeká rebranding na Orlen Austria. Téměř polovina získaných čerpacích stanic staví na samoobslužném principu a platbě rovnou u pumpy, necelá stovka z nich disponuje zařízením k mytí aut a asi 80 pak určitou formou restauračního zařízení.

Transakce staví Orlen do pozice třetího největšího hráče na rakouském trhu s palivy s asi desetiprocentním podílem. Původní cíl skupiny byl rozšířit síť čerpacích stanic na 3 500 do roku 2030, nyní je s nejnovějším přírůstkem na počtu 3 439. Mimo domácí Polsko jich je necelá polovina.

V Polsku je aktuálně pod značkou Orlen 1 931 pump, v Německu 607, v Česku 436, na Slovensku 90, v Maďarsku 78 a v Litvě 30.

Největším akcionářem Orlenu je polský stát, drží podíl 49,9 %. Akcie se obchodují na varšavské burze. Z pohledu výnosů jde v současnosti o největší polskou společnost.

Tagy čerpací stanice Orlen Orlen Unipetrol Rakousko
38 komentářů