dkv-spojujeme

Nájem 10 milionů ročně. První jihočeskou dálniční odpočívku obsadí MOL

Odpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSD

Na stavbu odpočívky Chotýčany běží výběrové řízení, předpokládaná hodnota prací je 345 milionů korun.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už ví, kdo bude motoristům zajišťovat palivo na první dálniční odpočívce v Jihočeském kraji. Obě strany chystané odpočívky u Chotýčan na D3 obsadí s čerpací stanicí společnost MOL Česká republika, která v soutěži nabídla nejvýhodnější cenu.

Na pravé straně dálnice (bráno od Prahy) bude MOL platit 5,052 milionu korun ročně, na levé straně 4,812 milionu korun ročně. Konkurencí mu byly značky Shell, Čepro a ÖMV, které nabídly nižší nájemné. Smlouva je na 20 let s každoroční valorizací ceny.

Podobné smlouvy na základě soutěží ŘSD aplikuje na všech nových odpočívkách. Jde o snahu zprůhlednit systém, který stále z většiny pochází z 90. let, kdy se především na dálnicích D1 a D2 uzavíraly smlouvy na 50 let. Ty vynáší ŘSD řádově statisíce ročně; vyprší ve 40. letech 21. století.

Budoucí odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSD

Budoucí odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSD

Na samotnou stavbu odpočívky Chotýčany běží aktuálně výběrové řízení, předpokládaná hodnota prací je 345 milionů korun. Odpočívka bude ležet na úseku Ševětín – Borek, který byl zprovozněn v prosinci 2019. Termín pro podání nabídek byl několikrát posunut, aktuálně je to 6. květen.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce stavbu zbudovat systémem Design&Build, hotovo má být v roce 2022. Odpočívka má mimo jiné nabídnout sto míst pro osobní auta a 80 míst pro kamiony (celkem na obou stranách). Součástí stavby má být zelený val, který parkoviště oddělí od okolí.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3 od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic. Jediná odpočívka s benzinovou pumpou a občerstvením leží u Mezna už na území Středočeského kraje.

Tagy čerpací stanice MOL odpočívka Chotýčany ŘSD
42 komentářů