Stát jako třetí největší pumpař v zemi. Čepro převzalo 75 benzinek RobinOil

Čerpací stanice EuroOil. Foto: ČeproČerpací stanice EuroOil. Foto: Čepro

Státní firma bude nově provozovat 285 čerpacích stanic, sjednotí je do své sítě EuroOil.

Státní distributor paliv Čepro oficiálně oznámil převzetí 75 pump sítě RobinOil. Spolu s dosud provozovanými benzinkami EuroOil se tak firma zařadí do trojky největších prodejců paliv v Česku. Celkem bude mít 285 čerpacích stanic.

Více jich má s počtem 434 pouze lídr trhu Orlen (dříve Benzina), následuje maďarský MOL s 304 pumpami.

Čepro je sice akciovou společností, stoprocentně ji však vlastní ministerstvo financí. Vláda se podle dřívějších vyjádření premiéra Petra Fialy a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely dlouhodobě snaží zlepšit pozici Česka v rámci petrochemického průmyslu a vlivu na dostupnost a cenu pohonných hmot.

Premiér se několikrát vyjadřoval v tom smyslu, že vládě nevyhovuje situace, kdy klíčové výrobce i prodejce paliv ovládá polský gigant Orlen, respektive maďarský MOL. Obě firmy jsou přitom navázány na tamní vlády a v případě nedostatku paliv či cenových výkyvů mohou upřednostňovat své domovské trhy.

Otázkou zůstává, jak situaci se zabezpečením pohonných hmot pomůže státu zlepšit nákup další prodejní sítě pump. Paliva musí totiž stejně získávat z rafinerií, na které vliv nemá.

Zvýšení přidané hodnoty

Již loni oznámená transakce Čepra a RobinOilu čekala na posvěcení Úřadem na ochranu hospodářské soutěže.

Stávající síť EuroOil zaznamenala podle Čepra za posledních pět let dynamický růst – její výnosy jsou čtyřikrát větší a prodává třikrát více litrů paliv.

Pro další růst a rozvoj služeb v příštích letech se nabídka nákupu konkurenční sítě jeví jako další cesta pro zvyšování přidané hodnoty. Nákup RobinOil znamená pro Čepro přímý ekonomický efekt i tržní podíl, který má specifickou hodnotu,“ zdůvodňuje transakci generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

RobinOil od Čepra pohonné hmoty dlouhodobě nakupoval, šlo o 150 milionů litrů ročně. V případě akvizice některou z konkurenčních společností by tak podle Duspěvy Čepro přišlo i o obchodní marži z velkoobchodního prodeje. Umístění obou sítí má jen minimální překrytí, navíc EuroOil získá mnohem více míst u dálnic a silnic I. třídy.

RobinOil má k tomu mnohem větší prodejny s vysokou úrovní gastroslužeb, které nám doposud chyběly,“ doplňuje argumenty k nákupu Duspěva.

Významný potenciál má podle něj RobinOil v oblasti alternativních energií, zatím je vůbec nenabízel. „Ve spojení hledáme i další synergie, ať už jde o logistiku, širší využití fleetových karet nebo nabídku doplňkových služeb,“ uzavírá Duspěva.

RobinOil byla jedna z největších sítí v Česku vlastněná fyzickou osobou, ovládal ji Jiří Zoubek. Prodejní cena sítě zatím nebyla zveřejněna, odhaduje se na vyšší stovky milionů korun.

Největší sítě čerpacích stanic v Česku

  • Orlen (dříve Benzina) – vlastník Orlen Unipetrol, PKN Orlen: 434
  • MOL – vlastník MOL: 304
  • EuroOil – vlastník Čepro: 285
  • Shell Royal – vlastník Dutch Shell: 175
  • OMV – vlastník OMV: 141
  • AVIA – franšíza AVIA International: 51
  • Tank ONO – vlastníci Petr a Jiří Ondrovi: 44
  • KM-Prona – vlastník Vladimír Minařík: 43
Tagy Čepro čerpací stanice
129 komentářů