Operátoři rozšířili internet na trase metra B, následovat bude úsek Můstek – Muzeum

Metro B Náměstí republiky, eskalátory, foto: Zdopravy.cz/Josef PetrákMetro B Náměstí republiky, eskalátory, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Pražské metro má další úsek pokrytý vysokorychlostní mobilní sítí LTE. Operátoři ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP)

Pražské metro má další úsek pokrytý vysokorychlostní mobilní sítí LTE. Operátoři ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) a společností CETIN spustili testovací provoz na trase B v úseku Křižíkova – Invalidovna. V tiskové zprávě to oznámil T-Mobile.

Osazování technologie pokračuje i na dalších úsecích linek A a B. V následujících týdnech by měl být pokryt jeden z nejvytíženějších úseků na trase A mezi stanicemi Můstek a Muzeum. Do konce června by se LTE síť měla rozšířit také na úseky Staroměstská – Dejvická, Florenc B – Českomoravská a Smíchovské nádraží – Anděl.

V současnosti mohou cestující využívat mobilní služby ve standardu LTE v 18 stanicích a přilehlých tunelech v úsecích Bořislavka – Nemocnice Motol (4 stanice) na trase A, na trase C v úseku Nádraží Holešovice – Roztyly (12 stanic) a nově také v úseku Křižíkova – Invalidovna (2 stanice).

Původní plán pokrýt do konce března dalších 16 stanic a přilehlých tunelů se nicméně nepodařilo naplnit, což operátoři připisují pomalému stavebnímu řízení.

Technologií LTE pokrývá metro konsorcium operátorů O2, T-Mobile a Vodafone společně s infrastrukturní firmou CETIN; činí tak na vlastní náklady. Výstavbu koordinuje T-Mobile Czech Republic. Pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi stojí v průměru 10 milionů korun.

Výstavba LTE sítě může v metru probíhat pouze v noci, v krátké době necelých tří hodin, kdy vlaky nejezdí. Pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi zabere obvykle dva měsíce v obou směrech.

Tagy internet metro
27 komentářů