Odvolávám, co jsem vyhlásil: MD zrušilo vítězství Eltoda v tendru na značky kvůli haléřům

Registrační značky. Foto: Ministerstvo dopravyRegistrační značky. Foto: Ministerstvo dopravy

Tendr ministerstva dopravy na dodávku tabulek registračních značek (TRZ) nabral v těchto dnech nečekaný obrat. Ministerstvo odvolalo vítězství společnosti Eltodo,

Tendr ministerstva dopravy na dodávku tabulek registračních značek (TRZ) nabral v těchto dnech nečekaný obrat. Ministerstvo odvolalo vítězství společnosti Eltodo, které bylo vyhlášeno na základě rozhodnutí výběrové komise koncem dubna.

Důvod: firma nezaokrouhlila nabídkovou cenu na celé koruny, jak požadovala zadávací dokumentace. Vyplývá to z dokumentů ministerstva dopravy, které má deník Zdopravy.cz k dispozici. Samotné ministerstvo na dotazy z minulého týdne dosud neodpovědělo. Eltodo bylo zároveň ze soutěže vyloučeno, ke smlouvě tak míří druhý v pořadí, kterým je současný dodavatel, firma SPM – Security Paper Mill (dříve Neograph).

Právě tato firma podala námitky, ve kterých upozorňovala na porušení zadávací dokumentace. Ministerstvo proto zrušilo první rozhodnutí komise a vrátilo věc k novému projednání. „Hodnotící komise posoudila nabídku podanou účastníkem k předmětné veřejné zakázce a zjistila, že účastník nepředložil nabídkovou cenu za 1 ks TRZ zaokrouhlenou na celé koruny a zároveň nepředložil zaokrouhlenou nabídkovou cenu na celé koruny za předpokládaný počet TRZ za 1 rok,“ napsalo ministerstvo.

Eltodo se přitom nechce zakázky vzdát. „Jsme přesvědčeni, že právo je na naší straně. Máme oporu v judikatuře, která považuje takový důvod za malicherný. Tato chyba neměla žádný vliv na pořadí uchazečů,“ sdělil člen představenstva Eltoda Marat Saber. Podle něj je firma připravena dát spor k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

V ministerském tendru jde o dodavatele značek na příštích šest let. „Za šest let to je o více než šedesát milionů korun méně než doposud,“ uvedl při vyhlášení Eltoda vítězem v dubnu ministr dopravy Karel Havlíček k vysoutěžené ceně. Ministerstvo doposud platí ročně 63,5 milionu korun bez DPH. Eltodo přišlo v tendru s cenou 53,4 milionu korun bez DPH, přesněji v nabídce uvedlo 53 409 495,72 koruny (cca 38 Kč za značku), druhým v pořadí byla společnost SPM – Security Paper Mill s cenou 55,1 milionu (ta celkovou cenu uvedla správně v celých korunách). Stát očekává roční výrobu 1 394 868 kusů ve všech 105 typech tabulek.

Ministerstvo dopravy začalo tendrovat dodávky registračních značek před čtyřmi lety, kdy se zbavilo dlouholeté smlouvy se společností Hicon. Od dubna 2017 dodává značky společnost SPM – Security Paper Mill v průměru za 45 korun. Předtím stát platil v průměru 77 korun za tabulku. Dříve byla cena ještě výrazně vyšší, přesahovala stokorunu.

Tagy Eltodo Ministerstvo dopravy registrační značky
58 komentářů