Eltodo má skončit s hlídáním placení za parkování v Praze, vítězem soutěže je Iterait

Monitorovací auto (testovací verze) pro kontrolu komunikací v Praze. Foto: IteraitMonitorovací auto (testovací verze) pro kontrolu komunikací v Praze. Foto: Iterait

Nový provozovatel má umět automaticky odhalit i například parkování mimo povolená stání.

Česká technologická společnost Iterait se stala vítězem soutěže na monitoring komunikací v Praze. Do této činnosti bude spadat především kontrola úhrady parkovného v zónách placeného stání. Dosud ji vykonává společnost Eltodo. Vítězství zatím není pravomocné, běží lhůty pro odvolání.

O výběru vítěze informovala Technická správa komunikací v tiskové zprávě. „Uzavření smlouvy lze očekávat koncem března nebo v první polovině dubna,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Výběr trval téměř jeden a půl roku. Zakázka má přinést i rozšíření činnosti vozidel, které monitorují dodržování pravidel parkování. Nově bude monitoring využit i pro sběr dat mimo zóny placeného stání a pro získávání informací o stavu svěřeného majetku.

„Dnes se v Praze monitoruje dodržování pravidel parkování pouze v zónách placeného stání. Hledali jsme společnost, která bude schopná zajistit nejenom dohled nad parkováním v zónách, ale umožní technologii využít i ke komplexnímu monitoringu silnic a jejich stavu. Například kontrolu svislého a vodorovného dopravního značení, výtluků i dalších závad na komunikacích a parkování mimo vyznačená místa v zónách placeného stání i mimo povolené stání,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy.

Před vyhlášením výběrového řízení se konaly předběžné tržní konzultace se sedmi subjekty v českém i anglickém jazyce. V tendru byli čtyři uchazeči: polsko-německý subjekt DCX Innovations, stávající dodavatel Eltodo, Iterait a T-Mobile.

Vítězství funkčností i cenou

Absolutně nejvyšší váhu (60 %) v hodnocení mělo prokázání funkčnosti a kvality systémů v praxi. Všechny čtyři společnosti v rámci funkčních testů monitorovaly vymezené území Prahy, kde se monitorovalo cca 3 500 automobilů. Tyto testy probíhaly v denních i nočních hodinách. V šesti podkritériích se komplexně prověřovaly možnosti technologie, zejména kvalita rozpoznávání registračních značek, přesnost lokalizace a zpracování podkladů k prokázání přestupku. Celý proces současně sledoval dron pro přesné zachycení situace na ulici a pozice monitorovaných vozidel.

Podle TSK Iteriat nabídl technologii, která dosahovala nejlepších kvalitativních výsledků i nejnižší cenu 200 milionů korun za 4 roky. Nabídky od dalších účastníků výběrového řízení byly v rozmezí 400-600 milionů korun. V porovnání se současnou smlouvou dojde k roční úspoře nákladů ve výši desítek milionů korun.

„Cílem výběrového řízení bylo najít partnera, který nám pomůže se dostat na špičku současných technologií jak v monitoringu zón placeného stání, tak i u ostatních aplikací analýzy videa. Naší prioritou je využít monitorovací průjezdy i k rychlejšímu odhalování závad na komunikacích a dalších nedostatků na svěřeném majetku. Současně je vidět, že díky špičkové technologii jde proces dělat lépe a levněji,“ upřesnil Filip Hájek, místopředseda představenstva TSK.

Tagy Eltodo praha Technická správa komunikací TSK Zóny placeného stání
16 komentářů