Odboráři v Krodos Bus vyhlásili stávkovou pohotovost, dohodu o mzdách zrušil Zemek

Autobus Iveco Crossway společnosti Krodos Bus. Foto: Krodos BusAutobus Iveco Crossway společnosti Krodos Bus. Foto: Krodos Bus

Členové základní organizace Odborového svazu dopravy v autobusovém dopravci Krodos Kroměříž vyhlásili stávkovou pohotovost. Důvodem je postup majitele firmy Zdeňka

Členové základní organizace Odborového svazu dopravy v autobusovém dopravci Krodos Kroměříž vyhlásili stávkovou pohotovost. Důvodem je postup majitele firmy Zdeňka Zemka.

O vyhlášení stávkové pohotovosti informovala Českomorovská komora odborových svazů na Twitteru. Předseda odborové organizace Miroslav Lipner vysvětluje vyhlášení tím, že předseda představenstva společnosti a majitel firmy Zdeněk Zemek nepodepsal dodatek kolektivní smlouvy, na kterém se odboráři dohodli s vedením firmy.

„Je nutné připomenout, jak je naše práce za současných podmínek náročná. Z důvodu nedostatku řidičů je provoz udržován za cenu spousty přesčasů a obětování soukromého a osobního života,“ uvedl Lipner.

Podle Lipnera došlo na konci ledna k dohodě s vedením na znění dodatku a jeho vzájemném odsouhlasení. Poté byl předán k podpisu předsedovi představenstva firmy. „Zdeněk Zemek se k dodatku vyjádřil záporným způsobem a dodatek nepodepsal,“ řekl Lipner.

Podle mediálního zástupce firmy Miroslava Slaného má firma podepsanou platnou kolektivní smlouvu až do příštího roku. „Během minulého roku se jednalo pouze o dodatku této kolektivní smlouvy, ve kterém řidiči vznášeli z našeho pohledu poměrně vysoké nároky, požadovali navýšení některých dílčích příplatků.  Proběhlo několik kol jednání, odboráři ale vyjednávali pouze s ředitelem společnosti. Předseda představenstva byl seznámen s požadavky odborářů až ve chvíli, kdy mu byl dodatek kolektivní smlouvy předložen k podpisu. S většinou věcí neměl problém, nicméně s některými dílčími požadavky odborářů bytostně nesouhlasil, protože byly velmi nadnesené. Proto dodatek kolektivní smlouvy nepodepsal. Proběhne tedy další kolo jednání odborářů přímo s předsedou představenstva a bude se hledat nějaký oboustranně přijatelný kompromis,“ dodal Slaný.

Krodos Bus zajišťuje hlavně dopravu ve Zlínském kraji.

(aktualizováno 16:47 o vyjádření Krodosu)

Tagy Krodos Bus stávková pohotovost
15 komentářů