Zlínský kraj podepsal smlouvy s autobusovými dopravci. Plnou integraci slibuje od ledna

Iveco Crossway společnosti ČSAD Bus Uherské Hradiště. Foto: ČSAD Bus Uherské HradištěIveco Crossway společnosti ČSAD Bus Uherské Hradiště. Foto: ČSAD Bus Uherské Hradiště

Zlínský kraj během středy a úterý završil déle než rok trvající výběr autobusových dopravců, který protáhlo řízení u antimonopolního úřadu.

Zlínský kraj během středy a úterý završil déle než rok trvající výběr autobusových dopravců, který protáhlo řízení u antimonopolního úřadu. S novými dopravci podepsal desetileté smlouvy na provoz v kraji. Všechny smlouvy jsou již zveřejněny.

Smlouvy platí od 1. ledna příštího roku. Od tohoto data začne platit v kraji i plně integrovaný tarif,“ řekl krajský náměstek pro dopravu Pavel Botek. Lidem umožní cestování na jednu jízdenku ve vlaku i autobuse, ponese název Z-etko.

Zakázky mají hodnotu celkem 5,655 miliardy korun bez DPH, největší část získalo ČSAD Uherské Hradiště. Kraj rozdělil výkony do celkem šesti provozních souborů.

Nové smlouvy přinesou řadu změn; k některým už došlo od prosince, kdy byl kraj nucen uzavřít přechodné smlouvy s většinou stávajících dopravců. V kraji zcela skončí ČSAD Vsetín, nahrazuje ho Transdev a TQM. Od loňského prosince v kraji působí Arriva, ta se přesune na Zlínsko.

Zdržení soutěže způsobila společnost BusLine LK, která soutěž napadla u antimonopolního úřadu. Ten dal nakonec za pravdu kraji a stížnosti dopravce ze Semil, který se zakázky ani nezúčastnil, odmítl.

Kvůli zdržení způsobeném BusLinem nemohl kraj vybrat vítěze na základě řádné soutěže, musel tak přistoupit k novým překlenovacím smlouvám na krátkou dobu. Ty už víceméně kopírují to, jak dopadla soutěž s výjimkou oblasti Zlínska a Valašských Klobouků. Ve Zlíně nastoupí místo ČSAD Vsetín Arriva, která odejde z oblasti Valašských Klobouků, kde bude jezdit ČSAD Uherské Hradiště. ČSAD Vsetín začalo v kraji nově jako dodavatele využívat BusLine.

Vybraní dopravci pro jednotlivé oblasti Zlínského kraje

Zlín
Arriva Morava 1,12 miliardy Kč

Valašské Klobouky
ČSAD Bus Uherské Hradiště 788 milionů Kč

Vsetín
Transdev + TQM Holding  798 milionů Kč

Uherské Hradiště
ČSAD Bus Uherské Hradiště 1,298 miliardy Kč.

Kroměříž
Krodos Bus 1,057 miliardy Kč

Valašské Meziříčí
Transdev + TQM Holding 606 milionů Kč

Tagy Arriva ČSAD BUS Uherské Hradiště Krodos Bus TQM Transdev Zlínský kraj
7 komentářů