Obvodní soud zamítl nároky Grandi Stazioni vůči SŽDC kvůli nádraží

Praha hl.n., Fantova budova před rekonstrukcí. Foto: České dráhyPraha hl.n., Fantova budova před rekonstrukcí. Foto: České dráhy

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes zamítl finanční nároky italské firmy Grandi Stazioni vůči Správě železniční dopravní cesty ve sporu

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes zamítl finanční nároky italské firmy Grandi Stazioni vůči Správě železniční dopravní cesty ve sporu kolem hlavního nádraží v Praze. Správa železnic tak zatím nemusí Italům zaplatit požadovaných zhruba 350 milionů korun. Naopak, zřejmě dostane zpět už zaplacené peníze.

„Rozhodnutí soudu vítáme, je to ukázka toho, že dobře hájíme majetkové zájmy státu,“ uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Italská firma požadovala kompenzaci za peníze, které do nádraží investovala. Správa železnic už dříve  vyplatila společnosti 570 milionů, další nároky ale odmítla.

Grandi Stazioni měla mít nádraží po kompletní rekonstrukci 30 let v pronájmu. Nestihla jej ale zrekonstruovat včas podle smlouvy a musela z nádraží v polovině října 2016 odejít. Ztroskotala na historické Fantově budově, která dodnes z velké části chátrá.

Po svém odchodu z nádraží podali Italové několik žalob, mimo jiné se domáhají i náhrady ušlého zisku ve výši 1,2 miliardy. Proti dnešnímu rozsudku se mohou odvolat k městskému soudu. Dnes byla ve hře částka 777 milionů s příslušenstvím (celkem zmíněných 350 + 570 milionů). Pokud nakonec SŽDC proces dovede k vítěznému konci, budou muset Italové zřejmě vrátit i již obdržených 570 milionů.

Vedle SŽDC byly na žalované straně i České dráhy jako někdejší vlastník nádraží, a ministerstvo financí jako zákonný ručitel. Dráhy se soudu účastnily, neboť Grandi Stazioni zpochybnila i převod nádraží z jejich majetku do majetku SŽDC, ke kterému došlo k 1. 7. 2016. „Soud tak dnes zároveň potvrdil, že smlouva o převodu části závodu je platná a účinná,“ sdělil mluvčí ČD Radek Joklík.

Z prohlášení Českých drah:

Soud se ztotožnil s argumentací žalovaných, že z nájemní smlouvy na Hlavní nádraží, uzavřené v roce 2003, žalobci žádný nárok na náhradu nákladů na revitalizaci neplyne. Smlouva počítala s tím, že Grandi Stazioni své investice získá zpět z výnosů z pronájmu komerčních prostor na Hlavním nádraží. Podmínkou však bylo, že do 16. 10. 2016 revitalizuje celé Hlavní nádraží, včetně Fantovy budovy. Tuto podmínku však společnost nesplnila a nájemní vztah tak k uvedenému datu zanikl.

Tagy Grandi Stazioni hlavní nádraží soud SŽDC
9 komentářů