Městský soud zamítl žalobu Grandi Stazioni na České dráhy o 1,25 miliardy

. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Městský soud v Praze dnes potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, kterým byla zamítnuta žaloba společnosti Grandi Stazioni Česká

Městský soud v Praze dnes potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, kterým byla zamítnuta žaloba společnosti Grandi Stazioni Česká republika proti Českým drahám o zaplacení částky přesahující 1,25 miliardy. Mělo jít o náhradu údajné škody vzniklé neprodloužením nájmu hlavního nádraží v Praze. Výsledek soudu deníku Zdopravy.cz sdělil mluvčí drah Radek Joklík.

Společnost Grandi Stazioni podala žalobu v srpnu 2017, a to vůči Českým drahám, Správě železnic a České republice. Škoda měla Grandi Stazioni vzniknout tím, že jí ČD odmítly poskytnout další dva roky na dokončení revitalizace hlavního nádraží. Největší část požadované částky představoval potenciální zisk, který mohla společnost údajně získat, pokud by k prodloužení nájemního vztahu o 30 let došlo.

„Celý ten složitý spor lze shrnout do jednoduché otázky – zda České dráhy jednaly s Grandi Stazioni poctivě, či nikoliv. Dnešní pravomocné rozhodnutí jednoznačně potvrzuje, že České dráhy jednaly poctivě,“ uvedl advokát Jiří Pour z kanceláře Císař, Češka, Smutný, která České dráhy před soudem zastupovala.

Grandi Stazioni měla nádraží kompletně zrekonstruovat do 16. října 2016 a následně jej 30 let spravovat a mít příjmy z pronájmů. Nestihla však dokončit historickou Fantovu budovu, načež jí Správa železnic jako nový majitel z nádraží vykázala. Správa železnic převzala hlavní nádraží od Českých drah v červenci 2016 v rámci velkého převodu nádražních budov.

Tagy České dráhy Grandi Stazioni Praha hlavní nádraží soud
3 komentáře