Obří pomoc: Vláda USA pošle aerolinkám 25 miliard dolarů, hlavně na platy zaměstnanců

A321 Delta Air Lines v polepu se jmény všech zaměstnanců. Foto: John Paul Van Wert for Rank StudiosA321 Delta Air Lines v polepu se jmény všech zaměstnanců. Foto: John Paul Van Wert for Rank Studios

Ministerstvo financí USA se předběžně dohodlo s leteckými společnostmi na velkém záchranném balíčku, skrze který deseti dopravcům rozdělí celkem 25

Ministerstvo financí USA se předběžně dohodlo s leteckými společnostmi na velkém záchranném balíčku, skrze který deseti dopravcům rozdělí celkem 25 miliard dolarů (612 miliard korun) na jejich záchranu.

Ministerstvo financí plán oznámilo v tiskové zprávě, stejně tak o něm informovali někteří dopravci. Většina dopravců získá peníze na výplaty zaměstnanců až do září, aby nemuselo docházet k masivnímu propouštění v reakci na současný propad poptávky. Část peněz půjde aerolinkám formou nízkoúročené půjčky.

Největší balík získají American Airlines: celkem 5,8 miliardy dolarů. Z této částky je 1,7 miliardy formou úvěru. Pro porovnání s velikostí firmy: ročně firma vykazuje tržby kolem 45 miliard dolarů, pomoc je zhruba na úrovni dvojnásobku ročního zisku největších aerolinek na světě.

Americká vláda získá jako záruku možnost získat část podílu v aerolinkách, pokud by státní úvěry nesplácely včas.

V seznamu příjemců je všech šest největších dopravců USA: Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines, Southwest Airlines, Alaska Airlines a JetBlue a také čtyři menší dopravci: Allegiant Air, SkyWest, Hawaiian Airlines a Frontier. Nejsou mezi nimi například ultranízkonákladové Spirit Airlines. Ty ale uvedly, že ještě o podpoře jednají.

Naše aerolinky jsou díky podpoře v dobré situaci a dostanou se z této špatné situace, za kterou samy nemohou,“ uvedl prezident Donald Trump.

Podpora aerolinkám byla vypočítána podle výdajů na mzdy, pokryje zhruba 70 % mzdových nákladů do konce srpna.

Tagy opatření kvůli koronaviru podpora leteckých dopravců USA
5 komentářů