Mitsubishi kupuje od Bombardieru práva k letadlům CRJ, odstraní si konkurenci

Bombardier CRJ900. Foto: BombardierBombardier CRJ900. Foto: Bombardier

Kanadský výrobce dopravních prostředků Bombardier zůstane v letectví už pouze u výroby malých proudových letadel, takzvaných bizjetů. Firma dnes oznámila

Kanadský výrobce dopravních prostředků Bombardier zůstane v letectví už pouze u výroby malých proudových letadel, takzvaných bizjetů. Firma dnes oznámila dohodu o prodeji výrobního programu Canadair Regional Jet (CRJ) japonské společnosti Mitsubishi Heavy Industries (HMI).

Ta má po schválení transakce antimonopolními úřady koupit celý program, který je pro Bombardier ztrátový,  za 550 milionů dolarů. Součástí dohody je i získání programu údržby těchto letadel a opravárenských center. Mitsubishi tak bude mít o konkurenta na trhu s letadly s kapacitou do sta míst méně.

K oznámení transakce dochází ve chvíli, kdy MHI oficiálně představil své nové letadlo SpaceJet. Firma nechce letadla CRJ dál vyrábět, získá ale přístup k zajímavým servisním kontraktům a současně se zbaví i možného konkurenta.

Je to pro nás velmi strategický krok vytvořit globální leteckou značku,“ řekl šéf MHI Seiji Izumisawa. Bombardier se chce nově soustředit pouze na železnici a segment biz jetů. Už loni prodal výrobu větších letadel Cseries Airbus a také divizi vrtulových letadel společnosti Viking Air.

Výroba letadel CRJ zůstane zatím u Bombardieru v kanadském Mirabelu, dokud firma nedodá poslední objednaná letadla. Tento stav by měl nastat v druhé polovině příštího roku.

Program CRJ je pro Bombardier dlouhodobě ztrátový, firma nemá už po roce 2020 na tato letadla žádné další zakázky.

Konkurence mezi výrobci letadel výrazně prořídla: Airbus koupil výrobu CSeries od Bombardieru, výrobu osobních letadel Embraer ovládl Boeing. Na trhu tak zůstává ještě ruský Suchoj a čínský Comac.

Mitsubishi očekává, že první letadlo dodá zákazníkům příští rok, původně mělo létat od roku 2013. Letadlo zatím čeká na schválení. Prvním zákazníkem mají být japonské aerolinky All Nippon Airways.

Tagy bombardier Canadair Regional Jet CRJ Mitsubishi SpaceJet
Žádné komentáře