Obrazem: Nádraží Úvalno uniklo demolici Správou železnic, obec ji proměňuje na informační centrum

Budova nádraží v Úvalnu po rekonstrukci. Foto: Obec ÚvalnoBudova nádraží v Úvalnu po rekonstrukci. Foto: Obec Úvalno

Proměna zchátralé budovy vyšla na zhruba 3,5 milionu korun.

Nepotřebná nádraží a zastávky nemusí končit jen jako objekty k demolici, ukazuje příklad drážní budovy v Úvalnu. Obci na trati mezi Opavou a Krnovem se ji podařilo zachránit a dokončuje proměnu na čekárnu a informační centrum.

Obec o vývoji přestavby celý rok informuje pravidelně na svých facebookových stránkách. Obec zatím neví, jak přesně bude objekt fungovat, zvažuje možnost otevření informačního centra s provozem o víkendu. „Pořád je ale na stole další možnost, že bychom někomu objekt „půjčili“ zdarma, za to se nám bude o něj starat a nabízet návštěvníkům potřebné služby (prodej suvenýrů apod.) a podávat jim potřebné informace a k tomu jim poskytovat své služby dle uvážení,“ uvádí obec na svých facebookových stránkách. Budova bude sloužit i jako veřejné WC, což by měli ocenit cyklisté.

Oprava budovy vyšla podle informací na profilu zadavatele na 1,78 milionů korun, s úpravami interiéru na 3,5 milionu korun. Obec ji financovala z programu obnovy venkova. Radnici pomohlo i to, že v roce 2018 uspěla v soutěži Vesnice roku.

Pro srovnání: v roce 2016 tehdy ještě Správa železniční dopravní cesty nechala zbourat nádraží v Březně u Mladé Boleslavi za 1,46 milionu korun. V této ceně je i umístění betonového přístřešku, který budovu nahradil.

Budova je z roku 1875, dlouho chátrala. Obec ji koupila od Správy železnic za 30 tisíc korun. Součástí budovy bude i velký železniční model s miniaturami významných budov obce od Železničních modelářů Lhota.

Nádraží v Úvalnu před rekonstrukcí. Foto: Obec ÚvalnoRekonstrukce nádražní budovy v Úvalnu. Foto: Obec ÚvalnoRekonstrukce nádražní budovy v Úvalnu. Foto: Obec ÚvalnoRekonstrukce nádražní budovy v Úvalnu. Foto: Obec ÚvalnoBudova nádraží v Úvalnu po rekonstrukci. Foto: Obec ÚvalnoBudova nádraží v Úvalnu po rekonstrukci. Foto: Obec ÚvalnoBudova nádraží v Úvalnu po rekonstrukci. Foto: Obec ÚvalnoBudova nádraží v Úvalnu po rekonstrukci. Foto: Obec ÚvalnoBudova nádraží v Úvalnu po rekonstrukci. Foto: Obec ÚvalnoBudova nádraží v Úvalnu po rekonstrukci. Foto: Obec ÚvalnoBudova nádraží v Úvalnu po rekonstrukci. Foto: Obec ÚvalnoBudova nádraží v Úvalnu po rekonstrukci. Foto: Obec Úvalno
Tagy demolice drážních budov demolice nádražních budov Správa železnic Top Úvalno záchrana drážních budov
119 komentářů