Obrazem: Hotovo z 92 %. Poláci finišují s novou silnicí do Česka, na hranicích skončí v louce

Silnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiASilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiA

Na rychlostní silnici jsou už značky, na stavbě je přes 300 lidí denně.

Polská obdoba Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) ještě letos otevře část nové rychlostní silnice S3 v úseku Kamienna Góra – státní hrance. Silnice v parametrech dálnice je podle aktuálního vyjádření polské investorské organizace hotová z 92 %. Na silnici se již objevily i značky s českými městy a obcemi.

GDDKiA na svých stránkách uvedla, že aktuálně je na stavbě kolem 350 lidí. Zhotovitelem je konsorcium Mosty Łódź a ONDE, stavba vyjde na zhruba 900 milionů zlotých.

Až bude polská silnice otevřena, řidiči budou muset sjet ještě před hranicí na silnici nižší třídy a přejet do Česka. Stavba D11 mezi Trutnovem a státní hranicí dosud nezačala a stále běží soutěž. Termín pro podání nabídek se opakovaně posouvá. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl v nedávném podcastu organizace uvedl, že to neznamená zpoždění stavby.

ŘSD si do podmínek soutěže dalo, že nejprve se bude stavět krátký úsek u hranic, který má propojit českou dálnici D11 s polskou S3 (více jsme psali zde). Toto napojení má být hotové do roku 2025.

Silnice S3 povede až do Svinoústí k Baltu, chybí jí jen dva úseky o délce 66 kilometrů z celkových 487 kilometrů.

Práce na stavbě S3 k českým hranicím. Foto: Geoinżynieria drogi mosty tunele - GDMTPráce na stavbě S3 k českým hranicím. Foto: Geoinżynieria drogi mosty tunele - GDMTPráce na stavbě S3 k českým hranicím. Foto: Geoinżynieria drogi mosty tunele - GDMTPráce na stavbě S3 k českým hranicím. Foto: Geoinżynieria drogi mosty tunele - GDMTSilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiASilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiASilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiASilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiASilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiASilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiASilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiA

Tagy Bolków - Lubavka D11 D11 Trutnov - státní hranice GDDKiA Polsko rychlostní silnice S3
218 komentářů