Největší dálniční zakázka roku vypsána. D11 z Trutnova do Polska má stát přes 13 miliard

Stav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiAStav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiA

Nejdříve má být hotový tříkilometrový úsek od státní hranice.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo letošní největší zakázku na stavbu nové dálnice. Začalo hledat zhotovitele úseku z Trutnova na státní hranici s Polskem. Odhadovaná cena 21 kilometrů nové dálnice je 13,068 miliardy korun.

Na Twitteru to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Na profilu zadavatele zatím soutěž není. „Je podána žádost o vydání stavebního povolení a dokončuje se majetkoprávní příprava,“ uvedl Mátl. Vykoupeno je téměř 90 % pozemků.  Na konci listopadu ŘSD již uzavřelo smlouvu na záchranný archeologický výzkum.

Geograficky jde o poslední úsek dálnice D11, podle zahájení stavby ale o předposlední. ŘSD má výrazné problémy získat povolení pro úsek Jaroměř – Trutnov, u této části zatím není datum zahájení příliš jisté.

Dálnice bude končit v Královci na hranici s Polskem, kde je již téměř hotová nová rychlostní silnice S3. Po dokončení vznikne nové spojení k Baltu v parametrech dálnice. Polsko nemůže hraniční úsek celý otevřít, dokud bude končit na louce v Česku. Pro deník Zdopravy.cz Mátl už dříve uvedl, že podmínkou soutěže bude co nejrychlejší dokončení několika kilometrů u Královce, kde už bude v době stavby připravená polská rychlostní silnice.

Do dokončení bez kamionů

Důvodem je úleva od provozu polské Lubawce i českému Královci. Půjde o tři kilometry dlouhou část od státní hranice k osadě Dvorky, kde se dálnice nejvíce přibližuje současné I/16. „Podmínkou smlouvy s vítězem na celý úsek bude, aby tento tříkilometrový úsek byl hotov do 24 měsíců od zahájení stavby. Jsem přesvědčen, že stihnout se to dá,“ řekl Mátl. Dálnice by tak měla být v této části hotová v roce 2025, zbytek v roce 2026. „Platí nadále i dohoda, že polská strana do dokončení D11 nepustí na svoji rychlostní silnici S3 nákladní auta,“ dodal Mátl.

Úsek D11 z Trutnova na česko-polskou hranici. Foto: ŘSD

Úsek D11 z Trutnova na česko-polskou hranici. Foto: ŘSD

Úsek z Trutnova na státní hranici má měřit přes 21 kilometrů, jeho součástí je i nový průtah východním okrajem Trutnova. Na trase vzniknou  dva tunely – u Poříčí a za Trutnovem tunel Opevnění. Každý bude zhruba půl kilometru dlouhý.  Stavba je detailně popsána v informačním letáku.

Tagy D11 D11 Trutnov - státní hranice dohoda ŘSD a Dětí Země Ředitelství silnic a dálnic
46 komentářů